Het Cambridge dieet: Gezond of gevaarlijk?

2018 - Het Cambridge dieet, een populair dieet. Samengevat is het Cambridge dieet een dieetvorm waarbij alle maaltijden worden vervangen door shakes, repen en soepen. Per dag krijg je dan niet meer dan 500 calorieën binnen. Maar is het Cambridge dieet wel gezond of is het Cambridge dieet zelfs gevaarlijk?


Hoe werkt het Cambridge dieet?

Bij het Cambridge dieet worden al je maaltijden vervangen door de producten van Cambridge. Dit zijn de zogenoemde maaltijdvervangers. Hieronder vallen bijvoorbeeld shakes, soepen, pap, pudding en repen. Je eet dus alleen deze maaltijdvervangers, plus minimaal 2,5 liter vocht (bij voorkeur water).

De maaltijdvervangers zorgen ervoor dat je per dag niet meer dan 500 calorieën binnen krijgt. Ter vergelijking: een volwassen man heeft per dag circa 2500 calorieën nodig en een volwassen vrouw circa 2000 calorieën.

De producten van Cambridge schaf je zelf aan bij je consulent. Hoe lang je het dieet wilt en kan volgen is voor iedereen verschillend. Bij het Cambridge dieet krijg je begeleiding van een consulente naar keuze. Dit hoeft geen diëtist of arts te zijn.


Waarom zou je het Cambridge dieet volgen?

Het idee van het Cambridge dieet is dat je door een enorm calorietekort heel erg snel afvalt in een korte tijd. Het vraagt van de persoon in kwestie geen maaltijdplanning. Je hoeft tenslotte niks te plannen, alles staat al vast. Je eet drie maaltijden, kiest een smaak en je menu is klaar voor die dag. Het aantal calorieën staat al vast. Het vraagt dus ook weinig kennis over voeding bij de cliënt.


Hoe val je snel af?

Wanneer je gaat schrappen in het aantal calorieën dat je eet, dan verbrandt je lichaam als eerste de koolhydraten in het lichaam. Wanneer de koolhydraten in het lichaam op zijn gaat het lichaam over op de vetverbranding. Het lichaam gaat het reservevet gebruiken uit de vetopslag plaatsen. Je lichaam krijgt namelijk te weinig energie uit de voeding, dus gaat het over op de reserves in het lichaam. Zo krijgt het lichaam alsnog energie.

Op korte termijn is dit niet heel schadelijk voor het lichaam. Uit de onderzoeken blijkt dat wanneer je dat maximaal twee weken doet, het geen tot geringe klachten en schade geeft.


Nadelen van het Cambridge dieet

Natuurlijk gaat afvallen op deze manier lekker snel, maar het heeft ook een keerzijde. Vetzuren bestaan uit twee lange koolstofketens. De koolstofketens worden steeds per twee koolstofatomen afgebroken, dat zijn de ketonen. Deze ketonen geven dus energie aan het lichaam. Wanneer je via een dieet in verhouding veel meer vetten eet dan koolhydraten, dan verbranden de vetzuren niet volledig en hopen de ketonen zich op in het bloed. Dat heet ketose. Het lichaam probeert dit kwijt te raken via de urine en de adem (de adem stinkt dan naar aceton). Lukt dit niet, dan wordt het bloed zuur, dat heet keto-acidose. Symptomen van keto-acidose zijn: misselijkheid, duizelig, vermoeidheid en dus weinig energie.

Je lichaam heeft altijd brandstof nodig. Je organen, maar met name je hersenen zijn grootverbruikers van energie. Dus ook al ga je de hele dag op bed liggen, je zou toch iets moeten eten om je vitale functies (zo noemen we dat) te laten werken. Hoeveel calorieën dat precies is, dat is per persoon verschillend. Het hangt namelijk af van je leeftijd, lengte, gewicht en geslacht. Deze benodigde hoeveelheid aan calorieën noemen we de basaalmetabolisme.

Wat we wel weten is dat het basaalmetabolisme voor een volwassene bijna altijd wel meer dan 1000 calorieën per dag is. Het Cambridge dieet bevat slechts 500 calorieën. Het Cambridge dieet is dus op lange termijn niet goed voor je lichaam.

Ook verander je niks aan de mindset van een persoon. Gelukkig adviseert Cambridge ook niet om dit dieet je leven lang te volgen. De tactiek is om gelijkmatig weer ‘’normaal’’ te eten. Een maaltijdvervanger wordt dan geschrapt voor een normale maaltijd.

Een lichaam dat 30/40 kilo lichter is vraagt ook om minder calorieën. Bij een regulier gaat deze gewenning heel geleidelijk. Maar bij een crashdieet zoals Cambridge is dit niet van toepassing. Op dit moment komt dan het welbekende jojo-effect om de hoek kijken. Men heeft niet tot amper geleerd hoe gezonde voeding werkt en valt sneller terug in oude gewoontes.


Hoe val je dan wel gezond af?

Gezond afvallen is niet alleen maar het schrappen van calorieën. Het is een leerproces waar tijd overheen gaat. Een diëtist leert zijn cliënt om zelfstandig bewuste en ook gezonde keuzes te maken. Zodat de cliënt niet last krijgt van het bekende jojo-effect. Daarom kiezen wij van Mijnvoedingsplan.nl ook voor normale voedingsmiddelen. Wanneer je je er bewust van bent wat je eet en hoeveel je beweegt kom je al een heel eind. Ook met het gebruik van alleen verse producten en regelmaat zet je al een stap in de goede richting.


Conclusie

Ja het Cambridge dieet is een hele snelle manier om af te vallen. Ook op korte termijn val je heel veel (en gemakkelijk) af.. maar je komt ook weer heel gemakkelijk aan in gewicht. Daarnaast is het niet goed voor je lichaam. Je verandert niks aan je huidige voedingspatroon en je leert niks over een gezond voedingspatroon. Plus: het is duur en het wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar. Wil jij wel je huidige voedingspatroon verbeteren en iets leren over gezonde voeding? En een vergoeding door je zorgverzekeraar? Ga dan voor een persoonlijk voedingsplan.

Gezond afvallen met jouw voedingsplan >


Geschreven door: Laura Fronik & Bob ter Haak - Sportdiëtisten


© 2024 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden - Privacy verklaring - Afvallen - Strakker lijf - Kracht - blog - websitebeheer door WebSpeciaal