Tips positief denken & positieve emoties Marlissa

2018 - ‘Soms voel ik mijzelf geen sport diëtist maar een psycholoog’ zei ik laatst tegen een collega.
 Dat was ook het moment dat ik het besef kreeg dat wij in ons vak hier heel veel mee kunnen.
 Ik besloot een boek te bestellen en mijzelf meer te gaan verdiepen in het stukje psychologie.
 Zo gezegd zo gedaan, ik ben momenteel het boek ‘Positieve  psychologie in de praktijk’ aan het lezen.

 En oh wat is dit een ongelofelijk interessant onderwerp!


Laten we meteen duidelijk stellen dat ik geen carrière switch wil gaan maken. Ik hou te veel van mijn vak om hier vanaf te stappen. Maar jezelf verbreden in de kennis van de psychologie en dit praktisch toepassen in de praktijk kan natuurlijk nooit kwaad. Lees hier deel 2 van mijn blog-reeks over de positieve psychologie.

Online cursus hierover bekijken >


Eigen effectiviteit

Iedereen kent de term, ‘Yes I can’. Dit heeft te maken met hoeveel vertrouwen heb jij in jezelf? Hoeveel vertrouwen heb jij in je leven, je sporten (doelen), werken en relaties?

Je omgeving heeft ook invloed op jouw zelf effectiviteit. Bijvoorbeeld als je vriendin tegen je zegt dat je niet van die lekkere reep chocola af kunt blijven. Eerlijk gezegd voel ik mijzelf dan altijd uitgedaagd om dat juist te bewijzen dat ik het kan. Dit kan dus een positief of negatief effect geven. Mocht het je dan toch echt lukken, ben je trots op jezelf en gaat je zelf effectiviteit omhoog.

Als je het gevoel hebt dat je hierin faalt, daalt je zelf effectiviteit en kun je negatieve gedachtes krijgen zoals ‘zie je nu wel dat ik het niet kan’. Ook blijkt uit onderzoek dat de verwachting van de eigen effectiviteit een belangrijke rol speelt bij de lichamelijke gezondheid. Hieruit kan geconcludeerd worden dat mensen die een hoge eigen effectiviteit hebben, vaker een gezond leefpatroon hebben en eerder ophouden met schadelijke gewoonten.

Ook het lichaam reageert positief op een hoge eigen effectiviteit. Zo is er een minder heftige reactie op stress en van het immuunsysteem.
Kortom, hoe staat het met jou eigen effectiviteit? Yes you can?

Zelfrespect

Nauw betrokken bij de eigen effectiviteit, is zelfrespect. Ook wel het gevoel van eigenwaarde.
Het gevoel van trots en tevredenheid gaan gepaard met zelfrespect. Hoe tevreden ben jij met jezelf?

Hoe trots ben jij op jezelf en in het bereiken van je doelen? Hoeveel voldoening haal jij uit je dagelijkse bezigheden? Soms zijn dit vragen om even bij stil te staan en ze eventueel op te schrijven.

Positieve emoties

Een hoge eigen effectiviteit en een goed gevoel van eigenwaarde geeft een mens automatisch positieve emoties.

Positieve emoties zorgen voor een verbreding van gedachten en uitdagingen. Het zorgt voor een opwaartse spiraal in tegenstelling tot negatieve emoties die een neerwaartse spiraal vormen.

Positieve emoties zorgen ook voor een gunstige invloed op een groot aantal sociale gedragingen en denkprocessen. Onderzoek van de afgelopen jaren toont aan dat een positief gevoel zorgt voor grotere creativiteit, flexibele vormen van probleemoplossing en een grotere sociale verantwoordelijkheid.

Tot slot geven positieve emoties dus veel meer voordelen dan negatieve emoties. Ervaar jij op dit moment meer positieve dan negatieve emoties? Zo ja, hoe zou je deze willen versterken? Zo nee, hoe wil je de negatieve gedachten veranderen tot positieve?
Hoe kun jij je positieve emoties gebruiken om je doelen te bereiken in bijvoorbeeld je sportprestatie of eetgewoontes?

Voor degenen die het leuk vinden om een kleine oefening voor jezelf te doen na het lezen van deze blog, hieronder oefening 2.

Oefening 2

Iedereen heeft de mogelijkheid om de ‘positieve knop in je hoofd’ aan en uit te zetten. Neem de tijd om deze knop aan te zetten en te kijken naar positieve dingen om je heen. Stel jezelf hierbij de volgende vragen: wat gaat er goed in mijn leven? Waar ben ik blij mee? Waar ben ik dankbaar voor? Geniet even van het gevoel wat je hierdoor krijgt.

Zet nu de knop weer uit en stel je zelf de bovenstaande vragen alleen de tegengesteld (negatieve gedachten) zoals, wat gaat er niet goed in mijn leven? Je zult merken dat je positieve emoties snel plaatsmaken voor negatieve emoties.

Online cursus hierover bekijken >

 ?

Geschreven door: Marlissa van der Korput.
Marlissa is sportdiëtist en heeft haar eigen praktijk in Utrecht. Meer info of een consult boeken bij Marlissa? Ga naar: www.dietistenpraktijkeetgewoon.nl. 

 

© 2024 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden - Privacy verklaring - Afvallen - Strakker lijf - Kracht - blog - websitebeheer door WebSpeciaal