Snel afvallen – waarom het (bijna) onmogelijk is

2018 - Snel afvallen klinkt verleidelijk.

Maar het is in de praktijk (bijna) onmogelijk. Hier 6 redenen waarom snel afvallen niet de oplossing is. 
En ook in deze blog: wat werkt dan wel het beste? 


1. Meer stresshormonen: meer vetopslag

Snel afvallen zorgt vaak voor slechter slapen. Daardoor word je vermoeider en stimuleren je stresshormonen de vetopslag. Dat is nu precies het tegenovergestelde wat je wilde!

Resultaat halen met jouw voedingsplan >


2. Snel moe

Snel afvallen zorgt ervoor dat je steeds minder energie krijgt. Logisch: calorieën zijn immers simpelweg de eenheid van energie.
Je lichaam heeft calorieën nodig om voldoende energie te krijgen.

Vermoeidheid zorgt er verder voor dat je minder snel gaat bewegen en sporten. En je maakt het jezelf moeilijker om goed te eten. Goede voeding inslaan en koken, daar is wat energie voor nodig. Als je snel moe bent, sla je dat vaak over en mislukt het snelle afvallen.


3. Jojo-effect

Eet je minder dan 500 calorieën onder je energiebehoefte?
Dan wacht het jojo-spook om de hoek voor jou!

We zijn gevormd in de oertijd. Toen was er vaak een periode van weinig voedsel. Het lichaam paste zich daar goed op aan. Het ging in de spaar-stand als er heel weinig calorieën binnen kwamen.

Als er iets later weer meer calorieën binnen kwamen, ging het lichaam extra vet opslaan. Zo kon een volgende periode van weinig calorieën goed opgevangen worden.

Diëten met weinig calorieën binnen krijgen, is het beste recept voor overgewicht. Daar is men in de wetenschap het ook over eens.


4. Te veel discipline

Weinig calorieën binnen krijgen is jezelf pijnigen. Daarvoor is veel discipline nodig. Je leven wordt daardoor minder leuk. Je mag gewoonweg minder lekkere dingen eten.
Dat houdt vrijwel niemand vol.

Gebleken is juist dat je het beste ook af en toe kunt zondigen, als je goed wil afvallen.


5. Lichamelijke klachten

Snel afvallen gaat vrijwel altijd gepaard met lichamelijke klachten, zoals verhoogde kans op galstenen, hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, dufheid, slechtere doorbloeding, minder kracht door spierafbraak, verlaagde weerstand en sneller ziek worden.

Als je gezondheid achteruit gaat, wordt het afvallen nog veel lastiger.
Pas als je gezondheid en energie goed zijn, kun je effectief afvallen.


6. Je wilskracht raakt op

Als je alleen maar je wilskracht gebruikt om het vol te houden, dan zul je het vroeg of laat waarschijnlijk opgeven. Hoe komt dat?

Wilskracht kost veel energie en is daardoor niet de beste strategie om gezond gedrag te behouden. Het is eerder een noodstrategie als alle andere strategieën hebben gefaald.

Bij gezond eten en afvallen is het nog moeilijker om alleen op wilskracht te werken.
Dat komt door:

1. Moeten eten zit onze genen; het is nodig voor overleven.
2. Je weet onbewust dat eten beperkt houdbaar is.
3. Eten trekt onze aandacht door lekkere geur en kleur.

Wilskracht is als een spier. Hij raakt uitgeput na gebruik, maar kan zich herstellen en sterker worden.
Je moet de hele dag verleidingen weerstaan (op meerdere gebieden).
’s Avonds thuis heb je dan vaak de wilskracht niet meer om die chips te laten staan. Je wilskracht is uitgeput.

Vertrouw niet alleen op je wilskracht, want de voedselverleidingen zijn heel groot en je hebt beperkte wilskracht. Maak liever slimme plannen en strategieën.
Er zijn verder oplossingen om je wilskracht te trainen, te sparen en te behouden. Die lees je in mijn e-boek wat je krijgt als bonus bij je voedingsplan. 


Er zijn ‘quick fixes’ voor afvallen

Je zult iets moeten veranderen aan je levensstijl voordat er iets gaat veranderen in je vetverbranding.

Richt je op de weg er naar toe, dus je goede voeding.
Hoe lang heb je er over gedaan om dit lichaam te hebben? Misschien wel een paar jaar? Het is niet realistisch om te denken dat je buikvet in een paar dagen allemaal weg is.

Als er hele simpele oplossingen zouden zijn, zou niemand met een dikke buik rondlopen. De realiteit is anders. Je moet er iets voor doen. Dat maakt het daardoor misschien ook juist leuker. Het wordt een uitdaging.

Je voeding bepaalt uiteindelijk of je vet verbrandt. Je voeding bepaalt of je effectief kunt afvallen. Daarvoor moet je voeding in balans zijn.
Een persoonlijk voedingsplan is daar de oplossing voor.

Resultaat halen met jouw voedingsplan >

 

Nu meteen meer tips zien? Meld je dan aan voor de 10 geheimen over Afvallen. Je ziet het vanzelf als je naar beneden scrollt.

 

Geschreven door: Bob ter Haak - Oprichter MijnVoedingsplan.nl en rebelse sportdiëtist.

 

© 2024 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden - Privacy verklaring - Afvallen - Strakker lijf - Kracht - blog - websitebeheer door WebSpeciaal