Zijn e-nummers ongezond of schadelijk?

2018 - Honig haalt de e-nummers uit zijn pakjes saus en soep. De e-nummers E621, E627 en E631 zijn niet meer te vinden in de verpakkingen. Hiermee speelt Honig in op de trend onder de consumenten: ‘’E-nummers zijn ongezond’’.

Meer info zien cursus voeding >

Wat zijn E-nummers?

Er worden soms stoffen aan een product toegevoegd die van nature niet in een product voorkomen. Dit gebeurt om de eigenschappen van het product te verbeteren. Die stof heet vaak een e-nummer. Een e-nummer is een garantie, de stof is gecontroleerd en dus veilig. Dit wordt allemaal uitgevoerd door de EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid.

Maar wat haalt Honig nou uit zijn verpakkingen?

De smaakversterkers worden geschrapt, namelijk E621, E627 en E631. Een korte toelichting per e-nummer:

- E621 = Mononatriumglutamaat
Een aminozuur dat van nature voorkomt in oude kaas en tomaten. Maar kan ook nagemaakt worden met behulp van bacteriën.

- E627 = Natriumguanylaat
Komt van nature voor in het DNA van elk levend wezen. Maar voor de productie wordt het gehaald uit gistextract en sardientjes.

- E631 = Dinatriuminosinaat
Wordt gehaald uit vlees en sardientjes. Kan zelfs gemaakt worden door bacteriën uit suiker. Stiekem is het zelf een wonder e-nummer, want het versterkt de basissmaak van het product zodat er minder zout nodig is. Het RIVM kwam een week geleden nog met het bericht dat Nederlanders nog steeds teveel zout eten...

En nu?

Nu ga ik weer verder met mijn sapje met E300 (= ascorbinezuur = vitamine C), E330 (citroenzuur), E343 (magnesiumfosfaat) en E101 (riboflavine = vitamine B2).

Nu hoor ik je al denken: ‘’Vitamine C, heeft dat een e-nummer?’’ Ja, ook vitamine C heeft een e-nummer. De fabrikant kiest ervoor hoe hij het vermeldt op de verpakking. Laat je dus niet misleiden door het gebruik van e-nummers. Dus nee, e-nummers zijn niet ongezond.

Gelukkig kiezen wij van Mijnvoedingsplan.nl in principe niet voor pakjes saus en soep. Wij zijn voor het gebruik van verse producten. Verse producten zijn smaakvoller en bevatten minder zout. Daarom bevatten onze voedingsplannen superveel E300, wij noemen het alleen vitamine C.

Meer info zien cursus voeding >


Geschreven door: Laura Fronik - Sportdiëtist

© 2019 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden - Privacy verklaring - Afvallen - Stakker lijf - Kracht - blog - website door PingOnline