Zijn e-nummers ongezond of schadelijk?

Honig haalt de e-nummers uit zijn pakjes saus en soep. De e-nummers E621, E627 en E631 zijn niet meer te vinden in de verpakkingen. Hiermee speelt Honig in op de trend onder de consumenten: ‘’E-nummers zijn ongezond’’.

Wat zijn E-nummers?

Er worden soms stoffen aan een product toegevoegd die van nature niet in een product voorkomen. Dit gebeurt om de eigenschappen van het product te verbeteren. Die stof heet vaak een e-nummer. Een e-nummer is een garantie, de stof is gecontroleerd en dus veilig. Dit wordt allemaal uitgevoerd door de EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid.

Maar wat haalt Honig nou uit zijn verpakkingen?

De smaakversterkers worden geschrapt, namelijk E621, E627 en E631. Een korte toelichting per e-nummer:

- E621 = Mononatriumglutamaat
Een aminozuur dat van nature voorkomt in oude kaas en tomaten. Maar kan ook nagemaakt worden met behulp van bacteriën.

- E627 = Natriumguanylaat
Komt van nature voor in het DNA van elk levend wezen. Maar voor de productie wordt het gehaald uit gistextract en sardientjes.

- E631 = Dinatriuminosinaat
Wordt gehaald uit vlees en sardientjes. Kan zelfs gemaakt worden door bacteriën uit suiker. Stiekem is het zelf een wonder e-nummer, want het versterkt de basissmaak van het product zodat er minder zout nodig is. Het RIVM kwam een week geleden nog met het bericht dat Nederlanders nog steeds teveel zout eten...

En nu?

Nu ga ik weer verder met mijn sapje met E300 (= ascorbinezuur = vitamine C), E330 (citroenzuur), E343 (magnesiumfosfaat) en E101 (riboflavine = vitamine B2).

Nu hoor ik je al denken: ‘’Vitamine C, heeft dat een e-nummer?’’ Ja, ook vitamine C heeft een e-nummer. De fabrikant kiest ervoor hoe hij het vermeldt op de verpakking. Laat je dus niet misleiden door het gebruik van e-nummers. Dus nee, e-nummers zijn niet ongezond.

Gelukkig kiezen wij van Mijnvoedingsplan.nl in principe niet voor pakjes saus en soep. Wij zijn voor het gebruik van verse producten. Verse producten zijn smaakvoller en bevatten minder zout. Daarom bevatten onze voedingsplannen superveel E300, wij noemen het alleen vitamine C.


Geschreven door: Laura Fronik - Sportdiëtist i.o.

Deel dit bericht via

Ik worstelde zelf jarenlang met mijn gewicht, energie en balans. Nu ben ik in Nederland op een missie: tégen diëten en vóór een lekker voedingspatroon.

Bob in cijfers:

  • 10 jaar ervaring als coach en expert in afvallen.
  • 1000+ mensen geholpen.
  • 2 hbo diploma’s: voeding en sporthogeschool.
  • 2 post-hbo diploma’s: psychologie en voeding bij sport.
  • 2 magen (1 extra maag voor chocola).

Gratis! 10 geheimen van succesvolle afvallers

Vul je e-mailadres in en ontvang het direct gratis in je mail, samen met nog 3 waardevolle presentjes die ik je er vandaag bij geef :)© 2018 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden  - Website door PingOnline