Cholesterol: is cholesterol slecht voor je? 1/2

2018 - Is cholesterol wel zo slecht? Dat is de vraag vandaag. Er wordt vaak getwijfeld over cholesterol. Cholesterol wordt snel in een kwaad daglicht gezet en wordt dan soms strikt vermeden in het voedingspatroon. Dit, terwijl je lichaam cholesterol toch echt nodig heeft. Je lichaam maakt het aan en het zit in je eten.

Maar hoe zit het nu met cholesterol. Hoe ongezond is cholesterol? En wanneer is er sprake van een te hoog cholesterol?

Resultaat halen met jouw voedingsplan >

Wat is cholesterol precies?

Cholesterol is een vetachtige stof en is nodig bij de bouw van lichaamscellen en het vervoeren van hormonen. Ook wordt cholesterol gebruikt om je vetoplosbare vitamines A, D, E en K te vervoeren in je lichaam. Binnen de vetten zijn er drie verdelingen: verzadigd vet, onverzadigd vet en transvet.

Waarbij onverzadigd vet de gezonde variant is en verzadigd vet de ongezonde. (Ezelsbruggetje: verzadigd vet is verkeerd).

Transvet is een onverzadigd vetsoort, maar lijkt qua bouw op verzadigd vet en dat maakt transvet dus ook een verkeerd vet. Transvet en verzadigd vet zijn dus niet goed voor de hart- en bloedvaten. Deze twee soorten verhogen dan ook het risico op hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetten verlagen juist het risico op hart- en vaatziekten. Hieronder vind je een overzicht met enkele voorbeelden van voedingsmiddelen.

 

Effect op hart- en vaatziekten

Ongunstig                                                                             Ongunstig                                                                                Gunstig

Transvetten

Verzadigde vetten

Onverzadigde vetten

Geharde vetten (frituur-, bak- en braadvetten)

Koeken

Fastfood

Chips & zoutjes

 

 

Roomboter

Kokosvet

Volle melk- en zuivelproducten

Vet vlees

Koekjes

Chocolade

Snacks

Gebak

Noten

Zaden

Olijfolie

Zonnebloemolie

Vette vis

Avocado

(Dieet)Halvarine

 


Je hebt cholesterol dus nodig. Cholesterol krijg je binnen via de voeding en je lichaam maakt het zelf aan in de lever. Een te hoog cholesterol wordt ook wel hypercholesterolemie genoemd. Wanneer je cholesterol te hoog is, kan dit zorgen voor slagaderverkalking: atherosclerose. Deze slagaderverkalking zorgt er weer voor dat het risico op hart- en vaatziekten wordt verhoogd.

Hoe werkt cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof. In het bloed wordt het omgeven door een laagje eiwit. Daardoor kan het vervoerd worden. Het cholesterol wordt vervoerd door lipoproteïne. Er zijn twee soorten lipoproteïnen: HDL (high density lipoprotein) en LDL (low density lipoprotein).

HDL is hierbij het goede cholesterol en LDL is het slechte cholesterol. In de bloedvaten ruimt HDL alle slechte vetdeeltjes op.
LDL blijft plakken aan de wanden van de bloedvaten en zorgt dus voor verkalking.

Wanneer er wordt gesproken over een ‘’verhoogd cholesterolgehalte’’, dan is de hoeveelheid LDL-cholesterol in het bloed te hoog. Het LDL-gehalte wordt verhoogd wanneer je veel verzadigd (=verkeerd) vet eet. In het bloed schommelen de waarden van het LDL- en HDL-cholesterol constant.

Oorzaken verhoogd cholesterol (hypercholesterolemie):

Een verhoogd cholesterol kan verschillende oorzaken hebben. Zoals:
- Het eten van teveel verzadigd vet
- Het drinken van teveel ongefilterde koffie
- Weinig bewegen
- Erfelijke aanleg

Hieronder volgt een toelichting bij deze 4 oorzaken van een verhoogd cholesterol.


Het eten van teveel verzadigd vet

Verzadigd vet zorgt voor een stijging van het LDL-cholesterol. Verzadigd vet zit vooral dierlijke producten, volle zuivelproducten, snacks en gebak. Een verhoogde inname van verzadigd vet lijdt vaak tot overgewicht. Daardoor is overgewicht indirect ook vaak de oorzaak van een te hoog cholesterol.


Het drinken van teveel ongefilterde koffie

De Richtlijnen Goede Voeding zijn in 2015 aangepast. Nieuw daarin was het advies romdom ongefilterde koffie. Ongefilterde koffie bevat namelijk cafestol en kahweol. Met name cafestol is in staat om het cholesterolgehalte te verhogen. Een vorm van ongefilterde koffie is koffie uit een cafetière of gekookte koffie. Espresso en koffie uit cupjes bevatten een gematigde hoeveelheid cafestol, een maximum van 2-3 kopjes per dag daarvan is veilig. Filterkoffie, koffie uit koffiepads en oploskoffie zijn de varianten met de minste cafestol.


Weinig bewegen

Veel bewegen zorgt ervoor dat het HDL-gehalte stijgt en het LDL-gehalte daalt. Daarnaast zorgt beweging voor meer elasticiteit van de bloedvaten.


Erfelijke aanleg

Ook kan een verhoogd cholesterol erfelijk zijn. Door een fout in de LDL-receptoren hebben mensen met familiaire hypercholesterolemie meer LDL-cholesterol in hun bloed. Een dieet helpt bij deze groep mensen niet. Ze zijn dan ook aangewezen op medicatie. Deze groep mensen hebben vaak al op jonge leeftijd last van een verhoogd cholesterol.

Wanneer is je cholesterol te hoog?

De hoeveelheid cholesterol in het bloed wordt uitgedrukt in millimol per liter (mmol/liter). Er wordt altijd gekeken naar het totaalcholesterol in uw bloed (onder andere HDL&LDL). Wanneer het totaal cholesterol hoger is dan 5,0 mmol/liter, dan is er sprake van een verhoogd cholesterol.

Kan je een te hoog cholesterol ook verlagen?

Ja, goed nieuws, want een te hoog cholesterol is meestal goed te behandelen.
Uiteraard bepaalt een arts het behandelplan. Veelal is het een combinatie van medicatie en een aanpassing van de leefstijl. De aanpassing van de leefstijl bestaat uit meer bewegen en het aanpassen van je voeding. Hoe je een te hoog cholesterol kan verlagen, lees je in deel II: praktische voedingstips bij een te hoog cholesterol.

Wil je meteen aan de slag en je cholesterol verlagen?

Wij van MijnVoedingsplan.nl kunnen je nu al helpen met het aanpassen van je voeding. We maken dan een voedingsplan op maat voor je zodat jouw cholesterol weer helemaal in balans komt. 

Resultaat halen met jouw voedingsplan >


Geschreven door: Laura Fronik (sportdiëtist i.o.)

1. Van der Meer J, Stehouwer C. Interne geneeskunde. Dertiende druk. Houten: Bohn Stafeu van Lochum. 2007.
2. Kazaks AG, Stern JS. Nutrition and Obesity. Assesment, management & prevention. Eerste druk. Burlington: Jones & Bartlett learning. 2012.
3. Insel P, Ross D, McMahon K, Bernstein M. Nutrition. Vijfde druk. Burlington: Jones & Bartlett learning. 2014.
4. Thomas B, Bishop J. Manual of Dietetic Practice. Vierde druk. Oxford: Blackwell publishing. 2007.
5. Richtlijnen Goede Voeding. Gezondheidsraad. 2015.
6. Rinaldi AEM, de Oliveira EP, Moreto F et al. Dietary intake and blood lipid profile in overweight and schoolchildren. BMC Research notes. Oktober 2012.
7. Tzima N, Pitsavos C, Panagiotakos DB et al. Mediterranean diet and insulin sensitivity, lipid profile and blood pressure levels, in overweight and obese people; The Attica study. Lipids in health and disease. September 2007.
8. Milias GA, Panagiotakos DB, Pitsavos C et al. Prevalence of self-reported hypercholesterolaemia and its relation to dietary habits, in Greek adults; a national nutrition & health survey. Lipids in health and disease. December 2006.
9. Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG). Multidisciplinaire richtlijn Cardiovasculair risicomanagement: herziening. 2011
10. Walma EP, Wiersma Tj. Huisarts Wet. NHG-Standpunt Diagnostiek en behandeling van familiaire hypercholesterolemie. 2006.
11. Brown L, Rosner B, Willett WW et al. Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis. 1999
12. Ha V, Sievenpiper JL, de Souza RJ et al. Effect of dietary pulse intake on established therapeutic lipid targets for cardiovascular risk reduction: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. 2014
13. Wadhera RK, Steen DL, Khan I et al. A review of low-density lipoprotein cholesterol, treatment strategies, and its impact on cardiovascular disease morbidity and mortality. Journal of Clinical Lipidology. 2015.
14. Wustner D, Salanko K. How cholesterol interacts with proteins and lipids during its intracellular transport. Biochimica et Biophysica Acta. 2015.
15. Song S, Paik HY, Park M et al. Dyslipidemia patterns are differentially associated with dietary factors. Clinical Nutrition. 2014.

Deel dit bericht via

Gratis zien hoeveel eiwit, koolhydraat en vet ik nodig heb.

Hey!

Ik ben Bob, rebelse diëtist en heb een extra maag voor chocola.

Lange tijd voelde ik me totaal niet Bassie & Adriaan.
Ik liep mezelf constant voorbij en worstelde met mijn gewicht en energie.

Nu voel ik me zó veel gelukkiger... dan gun ik iedereen.
Dat is de reden dat ik dit platform heb opgericht.

Maar nog steeds voel ik me soms onzeker en maak geregeld fouten. 
Gelukkig maar, want ik ben niet perfect en dat hoeft ook niet :) 


Meer liefde en andere rare tips ontvangen?

Dat geef ik je graag als presentje voor je bezoek aan mijn site. Je ziet ze direct in je mail.











© 2019 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden  - Privacy verklaring - Website door PingOnline