Orthorexia nervosa: wat is dat? Oorzaken, gevolgen

2018 - Na anorexia en boulimia is er een nieuwe, maar uiterst serieuze ziekte binnen de eetstoornissen: Orthorexia. Orthorexia wordt nog niet officieel erkend als aparte psychische stoornis maar komt wel steeds vaker voor. Orthorexia heeft dan ook andere kenmerken dan de meer bekende ziekte anorexia.


Wat is orthorexia nervosa?

Mensen met orthorexia zijn de hele dag bezig met verantwoord en gezond eten. Dit gebeurt vaak in extremen. De manier van eten is dwangmatig en ongezond. Vaak worden er producten zoals suiker, melk, koolhydraten, vlees geschrapt. Het draait namelijk om de kwaliteit van het eten.

Gezond eten met deze online cursus >


Kenmerken van orthorexia nervosa

Er worden niet alleen enorme restricties gelegd op bepaalde voedingsmiddelen, ook worden de sociale situaties vermeden.
Orthorexia heeft ook andere kenmerken. Vaak hebben deze mensen last van faalangst, perfectionisme en onzekerheid.

Al deze kenmerken hebben natuurlijk ook gevolgen. Namelijk ondergewicht, ondervoeding, depressie en eenzaamheid. Het is vaak lastig te herkennen. Bij anorexia is er een enorm gewichtsverlies en dat is bij orthorexia niet altijd het geval. Ook is het moeilijk te zeggen wanneer iemand orthorexia heeft.


Oorzaken van orthorexia nervosa

Deze ziekte is niet in een dag ontstaan. Het is dan ook niet eerlijk om slechts een ding de schuld te geven van het ontstaan van zo een vreselijke ziekte. Het is altijd een combinatie van verschillende factoren. Neem de stijgende populariteit van Instagram. En daarmee ook de stijgende populariteit van de ‘’Fitgirls’’. Het zou niet eerlijk zijn om de Fitgirls de schuld te geven van dit probleem. Maar de meiden die lijden aan orthorexia scrollen de hele dag door hun Fitgirl-feed. De ene na de andere foto van groene groenten, shakes en andere ‘’gezonde’’ producten passeren de revue. Net zoals het veelbesproken ideaalbeeld, dunne meiden met maat XS. Zeker jonge meiden trekken zich dit erg aan. Het internet staat er vol mee en is natuurlijk enorm toegankelijk.


De wereld verandert

Toen ik (Laura Fronik) 3 jaar geleden begon aan mijn studie Voeding en Diëtetiek was voeding lang niet zo populair als nu. Sterker nog, mijn omgeving vond mijn studie zelfs een beetje suffig. Maar gaandeweg werd voeding steeds populairder. Ik merkte dat ook aan mijn omgeving. Ineens was mijn studie populair en tot de dag van vandaag wordt mij het hemd van het lijf gevraagd over voeding.

De consument weet steeds meer. Steeds meer mensen lezen zich in over voeding en de wereld daar omheen. Dat maakt mensen kritischer en bewuster. Tegenwoordig hebben we een waakhond voor misleidende producten. Dat is natuurlijk hartstikke goed, want deze producten moeten zoveel mogelijk uit de schappen. Soms lijkt het een wedstrijd wie het meest gezonde product maakt. Of wie het product ontwikkeld met de minste toevoegingen. Maar tot hoever moet je gaan? Toen we vroeger niet beter wisten, aten en dronken we bijna alles. Door deze kritische blik kan je jezelf ook heel veel ontnemen, is dat de bedoeling?


Heb ik nu ook orthorexia?

Maar soms zie ik in mijn omgeving ook van deze meiden en jongens die overdreven bezig zijn met hun voeding. Zeker in de topsportwereld waar ik in rondloop. Elk pakje werd gescreend op verboden stoffen, melk was vergif en brood was de dood. Ook betrapte ik mezelf er wel eens op. Was er suiker toegevoegd aan het sapje? Dan dronk ik het niet. Maar gelukkig ben ik er zelf nooit in doorgedraaid. Tenminste.. dat denk ik.

Ik kan betrap mezelf er wel eens op dat ik een voedingsmiddel teveel aan het screenen ben. Zeker wanneer ik in de supermarkt ben en ik analyseer weer een verpakking. Ik doe dit vaak uit nieuwsgierigheid vanuit mijn vakgebied. Maar ik betrap mezelf er ook op dat ik soms een product laat staan omdat er bijvoorbeeld onnodig veel suiker in zit. Of wanneer ik ga lunchen en de keus is witbrood of meergranenbrood. Dan kies ik nog liever voor een salade omdat het geen volkorenbrood is. Maar heb ik dan ook ineens orthorexia? In mijn ogen niet, omdat ik in het weekend ook cocktails met vriendinnen drink. Terwijl ik natuurlijk heel goed weet dat dat niet goed voor mijn lichaam is.


Is orthorexia nervosa een ziekte?

Orthorexia is nog geen officieel erkende ziekte. Er is ook geen duidelijk kader voor deze ziekte. Maar net zoals bij anorexia, uit orthorexia zich bij iedereen anders. Maar in de huidige samenleving zijn we eenmaal erg bewust en kritisch. Dat is niet erg, want dat maakt de mens.


En ik?

Ik moet toegeven, ik ben ook kritisch. Maar ondanks dat ik topsporter ben, kritisch ben en ook nog Voeding en Diëtetiek heb gedaan.. eet ik zo nu en dan ook minder gezonde dingen. Want dat hoort ook bij het leven.

Gezond eten met deze online cursus >

 
Geschreven door: Laura Fronik - Sportdiëtist


Bronnen:

- EenVandaag. Orthorexia: extreme obsessie met de perfecte gezondheid. Uitzending 25 april 2016 http://gezondheid.eenvandaag.nl/tv-items/66709/orthorexia_extreme_obsessie_met_de_perfecte_gezondheid
- ‘’Ik werd constant geleefd door eten’’. NOS. 7 november 2016 http://nos.nl/op3/artikel/2141904-ik-werd-constant-geleefd-door-gezond-eten.html
- Orthorexia: extreme obsessie met de perfecte gezondheid. Algemeen Dagblad. 7 november 2016.http://www.ad.nl/home/angst-bij-tiener-voor-slecht-eten-wordt-obsessie~aac39fcf/
- Voedingscentrum. Orthorexia. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/orthorexia.aspx
- PsyQ. Eetstoornis. Orthorexia Nervosa. https://www.psyq.nl/eetstoornis/orthorexia-nervosa
- Proud2bme. Info. Anorexia. Orthorexia. http://www.proud2bme.nl/info/Anorexia/Orthorexia

Deel dit bericht via

Gratis zien hoeveel eiwit, koolhydraat en vet ik nodig heb.

Hey!

Ik ben Bob, rebelse diëtist en heb een extra maag voor chocola.

Lange tijd voelde ik me totaal niet Bassie & Adriaan.
Ik liep mezelf constant voorbij en worstelde met mijn gewicht en energie.

Nu voel ik me zó veel gelukkiger... dan gun ik iedereen.
Dat is de reden dat ik dit platform heb opgericht.

Maar nog steeds voel ik me soms onzeker en maak geregeld fouten. 
Gelukkig maar, want ik ben niet perfect en dat hoeft ook niet :) 


Meer liefde en andere rare tips ontvangen?

Dat geef ik je graag als presentje voor je bezoek aan mijn site. Je ziet ze direct in je mail.© 2019 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden  - Privacy verklaring - Website door PingOnline