Waarom is havermout zo gezond?

2018 - Havermoutpap, havermout pannenkoeken, overnight oats, havermoutkoekjes. Allemaal voorbeelden van hoe havermout wordt gegeten. En dat is niet zonder reden, want havermout is mateloos populair. Maar wat maakt havermout zo bijzonder?

Havermout bevat veel complexe koolhydraten die zorgen voor een langzame vertering. Je energieniveau blijft daardoor lang op peil. Havermout is een prima vervanger voor een volkoren boterham of als graansoort voor je pannenkoeken.


Resultaat halen met jouw voedingsplan >


Vezels

Een product is vezelrijk wanneer er per 100 gram meer dan 6 gram vezels in zitten. Havermout bevat per 100 gram 7,3 gram vezels en is daarmee vezelrijk. Vezels zorgen voor verzadiging en een goede stoelgang. Door die verzadiging heb je bijvoorbeeld minder trek in ongezonde snacks.

TIP: Start je dag met een kommetje havermoutpap. Kook 200 ml melk en voeg 50 gram havermout toe, laat het 5 minuten indikken en je ontbijt is klaar. Een goede start van je dag. Voor wat extra smaak kun je een banaan of appel toevoegen en voor de finishing touch een snufje kaneel.

Vezels in het algemeen hebben nog veel meer voordelen. Vezels zorgen voor een goede verzadiging en indirect zorgt dat weer voor een gezond gewicht. Maar vezels zorgen ook voor een goede stoelgang. De vezels prikkelen de darmen en voorkomen daarmee verstopping. Maar er is ook bewezen dat voldoende vezels zorgen voor een verlaagd risico op darmkanker.


Beta-glucanen

In deze blog kan je lezen dat bèta-glucaan je LDL-cholesterol verlaagt. Ook hebben we het ook over populaire producten zoals haverhartjes. Dit product bevat bèta-glucaan en is verkrijgbaar voor €20 (15 porties). Terwijl havermout ook beta-glucaan bevat en stukken goedkoper is! Havermout verlaagt dus ook je LDL-cholesterol.

Daarnaast hebben beta-glucanen ook een bloedglucose verlagend effect. Dat is vooral voor mensen met diabetes mellitus type 2 goed. De beta-glucanen zorgen ervoor dat de maaglediging wordt vertraagd. Daardoor stijgt de bloedglucosespiegel minder snel. Havermout is dus ook gunstig voor je bloedglucosespiegel!


Havermout voor sporters?

Voor sporters is havermout krachtvoer. Door de grote hoeveelheid vezels krijg je tijdens het sporten minder snel honger en presteer je beter. Havermout is daarom een goede brandstof voor het sporten. Eet het in de vorm van havermoutpap, havermoutpannenkoeken. Of maak er een hersteldrank van met yoghurt, havermout en wat fruit.


Aan de havermout!

Havermout is niet voor niks zo populair. Het is gezond door zijn verzadiging en vele andere gezondheidsvoordelen. Plus, het is ook nog eens goedkoop en makkelijk te bereiden. Wij van Mijnvoedingsplan zijn ook gek op havermout. Benieuwd hoe jouw voedingsplan met havermout eruit ziet? Vraag dan nu jouw voedingsplan aan.


Resultaat halen met jouw voedingsplan >

 

 


Geschreven door: Laura Fronik & Bob ter Haak- Sportdiëtisten

© 2019 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden - Privacy verklaring - Afvallen - Stakker lijf - Kracht - blog - website door PingOnline