Avocado: gezond of ongezond?

2018 - Als er een voedingsmiddel de laatste tijd populair is, dan is het avocado wel. Een product dat behoort tot de fruitsoorten. Fruitsoorten bestaan vrijwel altijd uit koolhydraten, maar avocado is een uitzondering. Avocado bevat juist veel gezonde vetten. Dat maakt de avocado een bijzondere vrucht. Maar waarom is avocado nu zo gezond?


Resultaat halen met jouw voedingsschema >

De voedingswaarde van avocado

Wat zit er nou in een avocado en wat maakt hem nou zo gezond? Hieronder zie je de voedingswaarde van één avocado. Een gemiddelde avocado weegt 180 gram. 

Energie
Eiwit
Koolhydaten
Vet
Verzadigd vet
Vezels
358 kcal
4 gram
4 gram
36 gram
4 gram
8 gram

 

Naast de macronutriënten zit in avocado vitamine A, B3, E en K. Vitamine A is goed voor de weerstand, vitamine B3 zorgt voor het energiesysteem, vitamine E is voor de aanmaak van rode bloedcellen en vitamine K zorgt dan weer voor een gezond bloedstolling. Klinkt gezond toch?

Avocado: hoe vet is het?

Zoals je hierboven kunt zien, bestaat avocado vooral uit vet. Maar dat is niet erg, want vet heb je nodig. Vet vervoert de vitamines A, D en E, geeft je energie en een verzadigend gevoel. Wil je afvallen of een strakker lijf, dan moet je wel uitkijken dat je niet te veel vet binnen krijgt.

Er zijn verschillende soorten vet. Verzadigd vet en onverzadigd vet. Verzadigd vet is het verkeerde, slechte vet. Onverzadigd vet is oké, dus het goede soort vet. Dat wil zeggen dat verzadigd vet van negatieve invloed is op je gezondheid en onverzadigd vet van positieve invloed is op je gezondheid.

We weten nu dat avocado vooral uit vet bestaat. Maar zit er nu verzadigd vet of onverzadigd vet in avocado? In avocado zit vooral onverzadigd vet. Daarom wordt avocado zo erg aangeprezen als gezond. Onverzadigde vetzuren houden je hart en bloedvaten gezond en verlagen het risico op hart- en vaatziekten.

Lees hier meer over vetten

Avocado als superfood?

Avocado wordt beschouwd als ‘superfood’ maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Want één avocado bevat al meer dan 300 calorieën. Avocado wordt dan ook vaak gebruikt als tussendoortje op een paar cracker of als extra’tje door een salade. Echter schiet het aantal calorieën dan ineens fors omhoog. Wees je ervan bewust dat het een gezond product is, maar dat het aantal calorieën best hoog ligt. Uitkijken dus als je wil afvallen of een strakker lijf wil.

Van avocado val je af?!

Wanneer je gaat zoeken op internet wordt er ook geschreven dat avocado helpt bij het afvallen. Het argument dat vaak wordt gebruikt: 'avocado zorgt niet voor een stijging van de bloedsuikerspiegel'. Dat klopt, want er zitten ook amper koolhydraten in avocado.Koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel inderdaad stijgen.

Wat klopt is dat je van avocado een vol gevoel krijgt. Er zitten namelijk veel vezels in avocado en vezels zorgen voor verzadiging. Maar wanneer je wilt afvallen moet je nog steeds meer verbranden dan dat je binnen krijgt. Dus wanneer je de hele dag avocado’s eet, krijg je ontzettend veel calorieën binnen waardoor je niet af zult vallen.

Conclusie

Op zijn tijd is en avocado een hele goede en gezonde optie. Met avocado is helemaal niks mis zelfs. In avocado zitten onverzadigde vetzuren, die goed zijn van je hart- en bloedvaten. Ze zeggen wel eens: Alles waar 'te' voor staat, is ongezond. Te veel avocado is dus ook niet gezond.

Resultaat halen met jouw voedingsschema >


Geschreven door: Laura Fronik & Bob ter Haak- Sportdiëtisten

© 2019 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden - Privacy verklaring - Afvallen - Stakker lijf - Kracht - blog - website door PingOnline