Granaatappel eten: gezond en genezend?

2018 - Het is letterlijk een bijzondere vrucht, de granaatappel. De granaatappel is nu mateloos populair. In veel culturen heeft de granaatappel zelfs een symbolische betekenis. De granaatappel zou namelijk een genezende werking hebben. Een wondervrucht, maar wat is daarvan waar?

De granaatappel is een grote rode ronde vrucht die ongeveer net zo groot is als een grapefruit. Het is een sappige vrucht die bestaat uit allemaal kleine cellen met daarin pitjes van circa 3 millimeter groot. Je kan een granaatappel net als een sinaasappel persen, dan heb je granaatappelsap. Natuurlijk kan je granaatappel ook zó eten zoals je een appel zou eten.


Resultaat halen met jouw voedingsplan >


De voedingswaarde van een granaatappel per 100g:

Energie 91 kcal
Eiwit 1 gram
Koolhydraten 17 gram
Vet 1 gram
Vezels 3,4 gram

Verder vind je in granaatappel veel vitamine K (16,5 mcg/100 gram), kalium (220 mg/100 gram) en magnesium (11 mg/100 gram).


Antioxidanten en bioactieve stoffen in granaatappel

Antioxidanten is een verzamelnaam voor onder andere vitamine E en C, seleen, zink en bioactieve stoffen. De antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen het lichaam beschadigen. Die vrije radicalen ontstaan door de normale stofwisseling, maar ook door zonnen en roken. Teveel vrije radicalen resulteert in hart- en vaatziekten, schade aan het zenuwstelsel of kanker. Antioxidanten krijg je binnen via voeding en maken de vrije radicalen onschadelijk.

In granaatappel zitten ook veel flavonoïden, dit zijn bioactieve stoffen. Bioactieve stoffen zijn stoffen die een gezondheidsbevorderend effect hebben. Voor bioactieve stoffen is geen bepaalde behoefte vastgesteld. Voor vitamines en mineralen is er zo’n behoefte vastgesteld. Je hebt bioactieve stoffen dus niet perse nodig.


Diabetes, hart- en vaatziekten en kanker

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van die antioxidanten en bioactieve stoffen. Wat opvallend is, is dat er specifiek wordt gekeken naar de granaatappel en bijvoorbeeld niet een mandarijn. Door de grote hoeveelheid antioxidanten en bioactieve stoffen is granaatappel niet zomaar een vrucht. In granaatappel vind je bijvoorbeeld ellaginezuur, tannines en anthocyanen. Deze stoffen zorgen ervoor dat vet in de bloedvaten niet oxideert. Geoxideerd vet zorgt voor aderverkalking. Deze stoffen kunnen dus hart- en vaatziekten voorkomen. Zo is ook het effect van granaatappel op onze bloeddruk onderzocht en ja de granaatappel zorgt voor een gezonde bloeddruk. .


Granaatappel doet zijn naam eer aan

Deze bijzondere vrucht bevat veel stoffen die zeker gezondheidsbevorderend zijn. Nu is het natuurlijk geen geneesmiddel of een vrucht die wonderen verricht. Maar granaatappel past zeker thuis in een goed voedingsplan.

Resultaat halen met jouw voedingsplan >

 


Geschreven door: Laura Fronik & Bob ter Haak - Sportdiëtisten

© 2020 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden - Privacy verklaring - Afvallen - Strakker lijf - Kracht - blog - websitebeheer door WebSpeciaal