Foam roller kopen? Let hier op! Tips & Tricks

2018 - De foam roller, je ziet ze steeds vaker in bijvoorbeeld de sportschool. Mensen liggen op de grond te rollen over een cilindervormig ding. Maar waar gebruik je een foam roller voor?


Resultaat halen met jouw voedingsplan >

Wat is een foam roller?

Een foam roller is een product waar je als het ware overheen rolt. Het is gemaakt van hard foam en je vindt ze in allerlei kleuren en maten. Je gebruikt een foam roller vaak voor de kuiten, benen, billen en de rug. Het idee is om je spieren ‘’los’’ te maken. Dit noemt men vaak Self-myofascial release. Dat betekent:

Self = zelf doen
Myo = spier
Fascia = bindweefsel
Release = loslaten

Triggerpoints

Met een foam roller kun je jezelf min of meer masseren. Het doel van foam rollen is om triggerpoints in je spieren los te maken. Triggerpoints worden ook wel knopen genoemd. Deze knopen ontstaan door kleine ontstekingen in het bindweefsel en/of je spieren. Er staat dan een enorme druk op de spieren en/of bindweefsel, het trekt samen. Door die samentrekking is er een zuurstof- en bloedtekort in de desbetreffende spier. Dat kan een vervelend gevoel geven en je zelfs belemmeren tijdens het sporten. Wanneer je spieren niet goed functioneren tijdens het sporten kan dit leiden tot blessures.

Door druk uit te oefenen met de foam roller op die spier laat je die spier weer ontspannen. Er is dan weer sprake van zuurstof- en bloedtoevoer. De spier kan dan weer optimaal functioneren. Foam rollen kan pijnlijk zijn, maar dat is ook logisch.

Wanneer gebruik je een foam roller?

Een foam roller gebruik je dus om de knopen uit je spieren en/of bindweefsel te halen. Maar ook om de elasticiteit van je spieren te vergroten. Je kan een foam roller dus voor of na een training gebruiken.


Voor de training:
Je gebruikt een foam roller voor een training om bijvoorbeeld je spieren op te warmen voor de training. Wanneer je dit doet kan je tijdens de training beter presteren, je spieren zijn namelijk losser.


Na de training:
Heb je nou tijdens je training wat ‘’knopen’’ opgelopen, dan kan je deze eruit masseren met een foam roller. Ook kan het de spierpijn verminderen door het masserende effect.

Je gebruikt een foamroller door de roller op de grond te leggen en er langzaam overheen te bewegen met de desbetreffende spier. Je rolt circa 10-30 seconden met deze spier over de foam roller heen. Tijdens het rollen voer je lichte druk uit, te veel druk uitoefenen kan pijnlijk zijn.

Welke foam roller heb ik nodig?

Er zijn veel verschillende foamrollers te vinden. Ben je een beginner? Start dan met een foam roller zonder structuur, dus geheel glad. Maar het liefst ook een beetje zacht. Dit zijn de meest aangename, maar nog steeds effectieve foam rollers. Ben je wat meer gevorderd en wil je wat extra druk uitoefenen? Kies dan voor een wat hardere foamroller en eventueel voor een foamroller met wat structuur erin.


Foam rollen ziet er misschien wat gek uit, maar is zeker heel effectief. Gebruik het als warming-up of na het sporten om je spierpijn te verminderen. Wil je voorbeelden zien van foam rollen, je kan talloze filmpjes op het internet vinden. Succes!

Resultaat halen met jouw voedingsplan >


Geschreven door: Laura Fronik - Sportdiëtist

© 2019 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden - Privacy verklaring - Afvallen - Stakker lijf - Kracht - blog - website door PingOnline