Bikinifitness Birgit: deel 1 - wat is het?

2017 - Met een chocoladehuid in een minuscule glitterbikini en een dikke laag make-up op een podium staan in de volle spotlight. Maandenlang keihard trainen en bakjes met kip, rijst en broccoli eten. Al je eetmomenten plannen en uitkijken naar die ene ‘cheatmeal’ op zaterdag. Wie zou daar in vredesnaam mee beginnen? Nou, ik dus.


Wie ben ik?

Mijn naam is Birgit Wiersma en ik wil jullie meenemen in mijn reis naar het podium. Alle ins en outs van het preppen voor een bikinifitness wedstrijd. In dit eerste deel zal ik vooral vertellen wat bikinifitness precies inhoudt en waarom ik dit doe. Ik zal de komende vijf maanden geregeld een artikel schrijven over dit onderwerp. En waarom? Omdat bikinifitness een groot deel van mijn dagelijks leven is geworden en ik deze reis graag met jullie deel.

Bodybuilding

Bikinifitness is een onderdeel van de sport ‘bodybuilding’. Een bodybuilding wedstrijd heeft veel verschillende groepen voor mannen en vrouwen. Ik zal ze kort beschrijven.

Bikinifitness is de klasse die wordt ingedeeld op lengte. Het gaat er hierbij om dat de vrouwen er strak, slank en vrouwelijk uitzien. In deze klasse wordt het niet mooi gevonden als je veel spierdefinitie hebt, maar zeker ook niet als je gewoon dun bent.

Wellness is een nieuwe klasse in Nederland. De wedstrijd waarbij deze klasse voor het eerst het podium betreedt, is in maart. In het buitenland gaat het hierbij vooral om vrouwen met veel massa in de benen en billen. Het bovenlichaam is ook groot gebouwd, maar de nadruk ligt op de benen.

Bodyfitness vrouwen zijn gespierder dan de bikinifitness vrouwen. De vrouwen hebben een bredere rug en de spieren moeten goed zichtbaar zijn.

De klasse die daarop volgt, is de Women’s physique klasse. Het vetpercentage is bij deze klasse zo laag, dat alle spieren en lijnen te zien zijn. De dames moeten hierbij ook andere poses aannemen dan bij de eerdergenoemde klassen.

De laatste damesklasse is de bodybuilding klasse. Deze klasse komt niet voor op alle wedstrijden, omdat er niet veel vrouwen zo extreem gespierd zijn.

Bij de mannen zijn er vier verschillende klassen: -Men atletic physique
-Men muscular physique
-Classic bodybuilding
-Bodybuilding 

Wedstrijdniveaus

Als je voor het eerst een wedstrijd doet, dan begin je met een C-wedstrijd. Voor mannen zijn er ook D-wedstrijden, maar vrouwen beginnen bij C. Als je in de top 3 komt van jouw line-up, dan mag je meedoen met een B-wedstrijd. In Nederland zijn dat de Grand Prix en Open Rotterdamse. Is de jury zo onder de indruk van je dat je in de top 5 terecht komt? Gefeliciteerd! Dan ben je een B-atleet.
B-atleten mogen meedoen met A-wedstrijden. Dit zijn de nationale kampioenschappen. Als je op zo’n wedstrijd in de top terecht komt, dan ben je officieel een A-atleet.

Maar waarom zou je dit nou doen?

Elke atleet heeft zijn eigen reden en motivatie om mee te doen aan een wedstrijd. Ik heb zelf meerdere redenen waarom ik hieraan begonnen ben. Ik wil mezelf uitdagen tot iets extreems. Kijken of het mij lukt om maandenlang ergens zo voor te gaan dat ik er alles voor over heb.

Daarnaast heb ik ook een zakelijke reden. Ik zit namelijk in mijn laatste jaar van de opleiding Voeding & Diëtetiek en ik heb mijn Personal trainer certificaat. Ik ben van mening dat je een ander beter kan begeleiden/coachen als je zelf een keer het uiterste hebt gegeven voor een fitnessdoel. Je kan de cliënt dan beter begrijpen als hij/zij het moeilijk heeft met zijn voeding en trainingen. Mijn carrière doel is niet om atleten te begeleiden naar het podium, maar om mensen te helpen met elk doel die zij hebben op het gebied van voeding en sport.

Door dit traject te starten ben ik ook veel te weten gekomen over voeding en sport. En vooral veel over mijzelf. Ik vind het af en toe behoorlijk zwaar, maar ik ben zelf heel blij dat ik hier mee begonnen ben.Resultaat halen met jouw voedingsplan >


Geschreven door: Birgit Wiersma - Sportdiëtist

Deel dit bericht via

Gratis zien hoeveel eiwit, koolhydraat en vet ik nodig heb.

Hey!

Ik ben Bob, rebelse diëtist en heb een extra maag voor chocola.

Lange tijd voelde ik me totaal niet Bassie & Adriaan.
Ik liep mezelf constant voorbij en worstelde met mijn gewicht en energie.

Nu voel ik me zó veel gelukkiger... dan gun ik iedereen.
Dat is de reden dat ik dit platform heb opgericht.

Maar nog steeds voel ik me soms onzeker en maak geregeld fouten. 
Gelukkig maar, want ik ben niet perfect en dat hoeft ook niet :) 


Meer liefde en andere rare tips ontvangen?

Dat geef ik je graag als presentje voor je bezoek aan mijn site. Je ziet ze direct in je mail.© 2019 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden  - Privacy verklaring - Website door PingOnline