Bikinifitness Birgit - Deel 3: voordelen & nadelen

Je hebt je coach gekozen, de schema’s gekregen en een wedstrijd uitgezocht. Nu ga je alles op alles zetten om naar dat speciale weekend in het jaar te werken. Vijf tot zeven dagen in de week ben je in de sportschool te vinden en je staat wat langer in de keuken dan normaal om je maaltijden te preppen. Bikinifitness is tot de wedstrijd eigenlijk je prioriteit nummer 1, want veel tijd voor iets anders heb je eigenlijk niet.

Het leukste van preppen

Wat ik zelf het leukst vind van bikinifitness is het toewerken naar een doel dat alles van je vraagt. Je ergens zo fanatiek voor in te zetten en resultaat zien is een bijzonder gevoel. Ik mocht in het begin vooral bulken. 2500 kcal eten in de vorm van bakjes kip, rijst en groente. Toeleven naar één moment in de week waar je even je bakje kan laten voor wat het is en een pizza naar binnen kan schuiven. Na die cheatmeal kan je er weer een week tegenaan.

Daarnaast heb ik ook bikinifitness een leuke groep mensen leren kennen die jouw nieuwe levensstijl allemaal begrijpen. Het leukste van een team is dat je steun bij elkaar kan zoeken. Je kan de leuke en minder leuke dingen met hen bespreken, want zij maken het hetzelfde mee.

En hoewel mealpreppen in eerste instantie lijkt op iets tijdrovends, is het eigenlijk erg handig. Je hoeft op het moment dat je honger hebt niet na te denken wat je kan gaan eten. Je hebt namelijk van te voren je bakje al gemaakt.

Naast het preppen zelf, moet je ook poseerlessen nemen. In het begin heel onwennig, maar door te oefenen is poseren ook iets wat erg leuk is om te leren. Op hoge hakken jezelf sierlijk leren neer te zetten is toch bijzonder. En nadat je een bikini uit hebt gezocht, is het plaatje compleet.

De struggles van preppen

Er zijn natuurlijk ook minder leuke dingen aan bikinifitness. Elke dag hetzelfde eten was voor mij echt een struggle. Je kan wel variëren met de groente, maar vier keer per dag een bakje rijst eten vond ik erg moeilijk. Dit verschilt wel per coach, maar de meeste geven toch de voorkeur aan een strikt eetschema met vaste bakjes.

Halverwege de prep krijgt je sociale leven ook een deuk. Je vrienden snappen niet altijd waar je mee bezig bent en je wordt op een gegeven moment moe om het steeds uit te moeten leggen. Etentjes zal je extra goed moeten plannen, want je hebt maar één cheatmeal in de week.

Naarmate je dichterbij de wedstrijd komt, worden je bakjes steeds kleiner. Je hebt steeds minder energie, terwijl je de trainingen wel vol gas moet doen. Je lichaam reageert anders dan dat je gewend bent. De een huilt veel meer dan normaal en een ander is continu lichtgeraakt.

Je kan ook een verstoorde relatie krijgen met voeding. Dit geldt zeker niet voor iedereen, maar bedenk je eens dat je zeker een half jaar naar voedingsmiddelen leert kijken als ‘mag ik hebben’ en ‘mag ik niet hebben’. Producten die wel gezond zijn om te eten, maar niet in je schema staan, zal je dus ook anders naar gaan kijken. Je bent bijvoorbeeld een lange tijd niet gewend om ’s ochtends en/of ’s middags brood te eten, dus na de wedstrijd weet je even niet meer wat je dan moet eten. Wat is normaal?

Ga ervoor

Als je voor jezelf de keuze hebt gemaakt om mee te gaan doen aan een wedstrijd, zorg er dan voor dat je er met je hoofd volledig bij bent. Afleidingen van thuis, werk of school gaan niet goed samen met een wedstrijddoel. Als je een emotie-eter bent is het al helemaal van belang dat je geen negatieve afleidingen hebt. Als alles in je leven z’n gangetje gaat en je wilt dit doen, ga er dan vooral voor! Het is een unieke ervaring en bewonderingswaardig als je zo hard kan werken voor je doelen.

Heb jij ook een doel dat je wilt behalen maar heb je daar nog wel wat hulp bij nodig? Klik hier.


Geschreven door: Birgit Wiersma - sportdiëtist i.o.

Deel dit bericht via

Gratis zien hoeveel eiwit, koolhydraat en vet ik nodig heb.

Hey!

Ik ben Bob, rebelse diëtist en heb een extra maag voor chocola.

Lange tijd voelde ik me totaal niet Bassie & Adriaan.
Ik liep mezelf constant voorbij en worstelde met mijn gewicht en energie.

Nu voel ik me zó veel gelukkiger... dan gun ik iedereen.
Dat is de reden dat ik dit platform heb opgericht.

Maar nog steeds voel ik me soms onzeker en maak geregeld fouten. 
Gelukkig maar, want ik ben niet perfect en dat hoeft ook niet :) 


Meer liefde en andere rare tips ontvangen?

Dat geef ik je graag als presentje voor je bezoek aan mijn site. Je ziet ze direct in je mail.© 2019 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden  - Privacy verklaring - Website door PingOnline