Waarom opruimen je meer energie geeft!

2018 - Opruimen geeft je direct meer energie. Hier lees je hoe dat komt.


‘Jahaa, ga ik doennn’, zei ik als jochie – geïrriteerd van de bemoeizucht van mijn moeder.

‘Ja, ook echt dóén he’, reageerde ze.
‘Jahaaaa!’ Vervolgde ik nog meer geïrriteerd.
‘Ja, nee! Niet alleen “ja” zeggen… ook écht doen he!’

Maar ze had wel gelijk. Leef je in een huis dat niet is opgeruimd? Dan is het lastig om te bruisen van energie of te focussen op het studeren thuis. Een opgeruimd huis geeft een opgeruimde geest, luidt het spreekwoord.

Voel je op dit moment weinig energie?

Dan zou een goede eerste stap kunnen zijn om te beginnen met opruimen. Je maakt letterlijk ruimte: niet alleen in je huis, maar ook in je hoofd. Dat geldt ook voor je kast en zelfs je laptop, tablet of telefoon.

De beloning na het opruimen is groot: je huis is overzichtelijker, je spullen zijn makkelijk te vinden en – zal ik hem maken, zal ik hem maken – het geeft je ook nog eens een zeer opgeruimd gevoel.

Mensen worden overigens gelukkiger van mooie ervaringen meemaken dan van spullen kopen. Minder spullen in huis halen, scheelt opruimen. Dit probeer ik ook altijd aan mijn schoonfamilie uit te leggen, vooral vlak voor Sinterklaas en voor Kerst. ‘Laten we wat gezelligs doen met zijn allen in plaats van spulletjes aan elkaar te geven’. Een paar dagen later zie ik me weer zitten aan die grote tafel met zijn allen aan het eind van de avond, met een grote tas vol met hebbedingetjes ‘die toch oh zo leuk zijn om te geven’…

Meer tips over afvallen en meer energie >

Tips voor effectief opruimen:

Zet de opruiming in je agenda en streep deze af als je het gedaan hebt. Geeft je weer meer energie.
Een leuk trucje hierin is om er meerdere taken van te maken in je agenda en die allemaal af te strepen. Bijvoorbeeld:
- boekenplank huiskamer opruimen
- keuken opruimen
- koelkast schoonmaken en opruimen
- garderobe opruimen
Zo worden het allemaal kleine taken die binnen enkele minuten gedaan worden, maar die je wel mooi voltooid hebt straks.

Zeg tegen jezelf dat niet alles in één keer gedaan hoeft te worden. Als je van jezelf vindt dat je álles moet doen, dan ontstaat er een grote drempel om er mee te starten. Als je 10 minuten hebt opgeruimd, heb je ook opgeruimd. Je kunt op een later moment of de volgende dag altijd weer verder gaan.
Beloon jezelf met iets fijns, zoals een warm bad of het kijken van een leuke serie.
Besef dat spullen energie kosten. Je moet ze onderhouden of verplaatsen of sorteren of opruimen. Minimalistisch leven qua spullen wordt door veel mensen als heerlijk ervaren.
Kun je iets verkopen dat je toch nooit gebruikt? Het levert je direct een zakcentje op. Kun je daar weer iets leuks van doen.

Check ook abonnementen die je niet gebruikt en verzekeringen die overbodig zijn, bijvoorbeeld omdat iets dubbel is verzekerd. Als je een abonnement of verzekering niet hebt, hoef je er ook geen energie meer in te steken. Het kan je dus niet alleen geld opleveren, maar ook meer energie.

Maak 4 categorieën bij het selecteren van de spullen die je opruimt

1. Behouden en op dezelfde plek leggen, maar dan overzichtelijker.
2. Behouden, maar naar een andere plek brengen, bijvoorbeeld de zolder.
3. Wegdoen wat weg te geven of te verkopen is.
4. Wegdoen wat niet meer weg te geven of te verkopen is: naar de afvalbak of recyclen.

Vooral die laatste categorie doet pijn, he? Dat is een normaal proces. Alles wat je weg doet (en waarvan je weet dat je een ander er niet meer blij mee kunt maken), doet letterlijk pijn in je hersenen. Dat komt omdat je hersenen je willen laten overleven en het verzamelen van spullen in de oertijd handig was. Dat is ook de reden dat je bij een aankoop een goed gevoel krijgt, direct bij de aankoop. Dit blijkt ook uit hersenscans.

Als je dit principe kent, maakt het je makkelijker en lichter om spullen op te ruimen en weg te doen. Dat hele oermens-gedoe wat nog in je hersenen even opspeelt, is nu helemaal niet meer aan de orde (tenzij jij nog steeds een zwaard en een berenvel nodig hebt om te overleven uiteraard).

Wat het afscheid van spullen ook vergemakkelijkt is… het afscheid nemen van spullen. Ik bedoel: het letterlijk bedanken van de spullen. Oké, ik weet dat dit belachelijk klinkt, maar het werkt echt.
Zeg simpelweg tegen hetgeen wat je weg doet: ‘dank je wel voor je bewezen diensten’. Je beseft en voelt dan bij de spullen die je weg doet, dat het waarde heeft gehad voor je. Dus dat je er iets aan gehad hebt. Ook al heeft het niet veel voor je gedaan, het heeft altijd wel íéts voor je gedaan. ‘Dank je wel SuperNintendo voor al die gezellige avonden en al dat plezier.’

Voordat je nu je laptop woedend uit het raam smijt (‘hallo wat is dit voor gestoorde blog?!’), raad ik je aan om het zelf te proberen. Je merkt het meteen. Kan je altijd nog daarna je laptop woedend uit het raam smijten als je dat echt wil. Vergeet hem dan niet te bedanken… ;)

In mijn online cursus 'Afvallen & Meer energie' lees je nog 49 andere tips die werken.

Meer info zien over de online cursus >



Geschreven door: Bob ter Haak - sportdiëtist en oprichter MijnVoedingsplan.nl

© 2024 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden - Privacy verklaring - Afvallen - Strakker lijf - Kracht - blog - websitebeheer door WebSpeciaal