De 6 voordelen van wandelen

2018 - Wandelen is mijn nummer één activiteit voor meer energie. In mijn herstelperiode heb ik hier veel aan gehad. Ook nu wandel ik elke dag. Na anderhalf tot twee uur op mijn laptop werken, hunker ik naar beweging zoals wandelen. Laptop dicht, jas aan en kuieren maar. Gewoon een blokje om of een rondje door het bos.

Het helpt me ook goed om een probleem of vraagstuk op te lossen. Vaak kom ik in het begin ergens niet uit of twijfel ik erover. Dan neem ik mezelf voor om dat probleem tijdens een boswandeling van 30 minuten op te lossen. Aan het eind van de wandeling heb ik altijd een oplossing bedacht die goed aanvoelt.

Tijdens mijn kantoorbaan bij een ROC, ging ik ook wandelen in mijn pauze. Eerst vonden mijn collega’s het een beetje gek. Want ja, wie gaat er nou wandelen in zijn pauze?! Je gaat toch gewoon altijd naar de kantine… (‘en geen flauwekulletjes’). Na een paar weken echter, ging een aantal collega’s met me mee wandelen. We konden meteen bijkletsen over werk of privé en extra hard lachen, want niemand die het hoorde.

Toen ik laatst een oud-collega sprak – ik was toen al een tijdje weg bij het ROC – vertelde ze dat zij en een aantal andere collega’s geregeld bleven wandelen. ‘We doen dan een rondje Bob’, vertelde ze vrolijk. Ik werkte er onder andere als docent voeding en dacht bij mezelf: ‘mochten ál mijn leerlingen geen ene pepernoot hebben opgestoken van mijn lessen (wat ik overigens niet uitsluit), dan heb ik in elk geval toch nog íéts achter gelaten daar…’

‘Bob, genoeg gekkigheid, keiharde feiten wil ik horen!’ Oké, daar gaan we dan.


6 voordelen van wandelen

1. Je verbrandt drie keer zo veel calorieën met wandelen als je het vergelijkt met zitten.

2. Je gedachten komen beter op gang. Heb je een vraagstuk waar je niet uitkomt? Ga wandelen en je kunt het vaak goed oplossen.

3. Voorkom rugproblemen met wandelen. Heb je al rugklachten? Wandel dan veel. Voor veel rugklachten is het erg goed.

4. Je knieën slijten minder snel. Mensen die elke dag minstens 30 minuten wandelen, hebben aantoonbaar minder artrose (gewrichtsslijtage) in hun knieën. Je blijft dus langer gezond, fit en vitaal.

5. Je bloedsomloop komt beter op gang. Dat helpt je bij bijvoorbeeld buikklachten. Je maag en darmen zijn omringd door kleine bloedvaten. Obstipatie (verstopping in je darm) kan worden verminderd door wandelen.

6. Je bent productiever als je wandelt. Je kunt dus meer voor elkaar krijgen door de energie die je ervan krijgt.


6 praktische tips om vaker te wandelen

Neem als standaard: elke dag minstens één keer 20 minuten wandelen.

In je pauze is het ideaal. Het liefst vlak voordat je gaat eten, want dan wandel je het lichtst. Je hebt dan geen last van een volle maag tijdens het wandelen. Je mag ook wandelen ná het eten, maar meestal is dat minder fijn door een volle maag.

Het is overigens een fabel dat wandelen helpt om je eten te verteren (dit hoor ik geregeld van klanten en zie ik ook vaak op internet voorbij komen op trendy sites).Nu ligt je vertering niet meteen helemaal stil als je wandelt, maar je vertering is gebaat bij een lichaam in rust. Er gaat immers meer bloed naar je maag en darmen voor de opname van voedingsstoffen.

Deze herverdeling van het bloed zorgt ervoor dat je lichaam niet optimaal functioneert als je direct na een zware maaltijd intensief gaat sporten. Sport je intensief - vanaf 75% van je maximale hartslag – dan ligt je vertering zelfs helemaal stil. Je spieren hebben dan veel bloed nodig en je lichaam haalt dat onder andere weg bij je maag en darmen. Ze kunnen wel even toe met minder bloed; de inspanning voltooien is dan even belangrijker voor je lijf dan verteren. Verbrand je dan minder calorieën? Nee, je verbrandt juist veel meer calorieën vanwege het sporten.
Daarom is het ook goed om je maaltijd even ‘te laten zakken’ en kan het geen kwaad om te eten vlak voor het slapen, ook niet als je wil afvallen. Sterker nog, ik raad het van harte aan om ook in de avond nog iets te eten. Wel iets goeds uiteraard.

Wandelen op het strand of in de natuur is helemaal goed. Het geeft je nóg meer energie dan wandelen in de stad. Dus neem je partner mee (of die leuke heer of dame als je vrijgezel bent) en maak een romantische wandeling op het strand of een verfrissende wandeling in het bos of in het park.  

Boek een wandelvakantie of maak er een gewoonte van om elke week samen met een leuk iemand een mooie wandeling te maken. Geniet van een welverdiend hapje en drankje en maak er een gezellig vakantiedagje van.

Je hebt geen speciale schoenen nodig voor wandelen. Kies bij voorkeur schoenen die lekker zitten en licht zijn. Maak je lange wandeltochten? Investeer dan in goede wandelschoenen.

Heb je een conflict met iemand, zakelijk of privé? Ga wandelen samen en spreek het uit. Onderliggende oorzaken kunnen dan beter omhoog komen. En de negatieve energie houd je buitenboord en komt niet in je huis of kantoor.

Ben je vermoeid? Ga even wandelen, al is het maar vijf minuten. Vrijwel altijd krijg je direct meer energie, vaak al bij het aantrekken van je schoenen. Dit komt omdat je bloedsomloop dan op gang komt.

Dus: wil je gratis je gezondheid en je energie boosten? Ga wandelen.
In mijn cursus Afvallen & Meer Energie zie je de 49 andere oplossingen voor meer energie.

Geschreven door: Bob ter Haak - Oprichter MijnVoedingsplan.nl en rebelse sportdiëtist

Deel dit bericht via

Gratis zien hoeveel eiwit, koolhydraat en vet ik nodig heb.

Hey!

Ik ben Bob, rebelse diëtist en heb een extra maag voor chocola.

Lange tijd voelde ik me totaal niet Bassie & Adriaan.
Ik liep mezelf constant voorbij en worstelde met mijn gewicht en energie.

Nu voel ik me zó veel gelukkiger... dan gun ik iedereen.
Dat is de reden dat ik dit platform heb opgericht.

Maar nog steeds voel ik me soms onzeker en maak geregeld fouten. 
Gelukkig maar, want ik ben niet perfect en dat hoeft ook niet :) 


Meer liefde en andere rare tips ontvangen?

Dat geef ik je graag als presentje voor je bezoek aan mijn site. Je ziet ze direct in je mail.© 2019 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden  - Privacy verklaring - Website door PingOnline