Gelukkig zijn met jezelf: 5 geheimen

Volgens mij bestaat een gelukkig leven uit gelukkige momenten.

Je kunt simpelweg niet élke minuut gelukkig zijn. Dat is onhoudbaar. Je hebt ook minder gelukkige momenten nodig in het leven om volop te kunnen genieten van de gelukkige momenten. Het is dus niet reëel om voor een 10 te gaan. Een 8,5 of 9 dus eigenlijk het hoogst haalbare.

In deze blog lees je alles over gelukkig zijn met geheimen en praktische tips die je meteen kunt toepassen.

Welke factoren heb je nodig om optimaal gelukkig te zijn?

Van alle modellen die er over geluk zijn, is voor onderstaand model het meeste ondersteuning in de wetenschap.

Dit is het Ryff-model en beschrijft 6 factoren die je nodig hebt om optimaal gelukkig te zijn:

1. Je autonoom (zelfstandig / onafhankelijk) voelen: durven vertrouwen op je eigen mening en daar ook naar handelen.

2. Controle hebben: het gevoel hebben dat je controle kunt uitoefenen op je eigen situatie.

3. Persoonlijke groei: nieuwe ervaringen opdoen en blijven uitdagen hoe je over jezelf en de wereld denkt.

4. Sociale contacten: positieve contacten en verbinding hebben met anderen.

5. Een doel hebben in je leven.

6. Jezelf accepteren met al je sterke punten en je tekortkomingen.

  

De logica van geluk

Geluk kent een bepaalde formule, zegt Mo Gawdat, schrijver van het boek De logica van geluk. Hij verloor onlangs zijn zoon, was topman bij Google en beschrijft dat geluk te bepalen is door onze gedachten.

‘Geluk zit niet in dingen of reizen. Niets van buitenaf. We zijn allemaal gelukkig geboren. Als baby waren we al gelukkig. We waren toen alleen ongelukkig als we iets misten, zoals drinken. Als je geen honger had, was je gelukkig.

Dat betekent dat onze machine al perfect werkt. Het is net als een telefoon. In het begin werkt je batterij nog de hele dag, maar na verloop van tijd neemt de batterij-werking af. Dat komt niet door de batterij, maar omdat we er zo veel apps op zetten.

In ons leven is dat ook zo. We zijn gelukkig geboren, maar dan gaan we rare dingen doen in ons leven. We gaan denken dat we er perfect uit moeten zien of dat iedereen op school ons aardig moet gaan vinden of dat we veel geld moeten verdienen.

Toen we jong waren, hadden we een leuk en onbevangen leven. We speelden en maakten plezier. Maar toen we ouder werden, stopten we met spelen en plezier maken. We gingen serieus doen en ons vooral om succes bekommeren, maar ernst is geen voorwaarde voor succes. We moeten terug naar dat kind-zijn en meer spelen om meer geluk te ervaren.

Het is wel slim om te werken totdat je iets hebt wat je nodig hebt zoals een inkomen waar je van kunt rondkomen en een leuk huis, maar waarom nog hard werken voor dingen die je niet nodig hebt? Vanaf een bepaald inkomen is gebleken dat je geluk niet meer stijgt. Steker nog, als je heel rijk bent, kan dat je juist extra stress geven.

Geld maakt je alleen gelukkig als je het gebruikt om te geven aan anderen. In plaats van dingen, kun je je beter op mooie ervaringen richten om gelukkiger te worden.

Geluk is voorspelbaar en is een overlevingsmechanisme.

Door het leven heen ga je steeds meer verwachten van het leven omdat je jezelf gaat vergelijken met anderen. Als je verwachting niet vervuld wordt, word je ongelukkig.

De oplossing is simpel. Geef je brein alleen deze twee gedachten:

• Vrolijke gedachten

• Nuttige gedachten

Van negatieve en niet-nuttige gedachten heb je niets. Je kunt je dus beter afvragen bij vervelende situaties: Wat kan ik nu het beste doen?

Als er toch een negatieve gedachte komt, zeg je gewoon tegen jezelf: brein, houd je mond.

Dat is in het begin moeilijk, maar het is trainbaar. Je kunt je brein trainen net zoals je je lichaam kunt trainen.’

De vijf geheimen die je moet ontdekken voor je sterft

Een andere bestseller over geluk is geschreven door John Izzo. Hij interviewde honderden mensen op respectabele leeftijd en vroeg aan hun advies om gelukkiger te worden. Hij kwam tot de volgende conclusie die hij uit de doeken doet via vijf geheimen.

1e geheim: wees trouw aan jezelf en leef met een bedoeling.

‘Gelukkige mensen vragen zich steeds af: is dit het leven wat ik wil leiden? Volg ik wel mijn hart?

Dit, terwijl veel van ons dit nooit afvragen en het leven alleen ervaren.

Er is geen eenduidig recept voor de weg naar geluk. Het gaat er juist om dat je dat zelf ontdekt, je eigen pad maakt. Ieder van ons heeft een eigen weg die het beste past. Als we die weg volgen, vinden we vanzelf geluk.

Richt je dus niet zozeer op wat belangrijk is, maar op wat voor jóú belangrijk is.

Jaag je eigen droom na. Veel mensen jagen de droom na van een ander, zoals die van hun ouders, of als je simpelweg een baan hebt die niet bij je past. Dan krijg je het vanzelf moeilijk; het wordt vanzelf een worsteling. De mensen die hun hart volgen – ook in hun werk – blijven het beter doen.

Probeer niet iemand anders te zijn. Probeer jezelf te zijn. Vraag jezelf elke dag af: ben ik ‘goed moe’ of ‘slecht moe’?

Goed moe ben je als je je voldaan en gelukkig voelt na je taken. Slecht moe is als het lijkt dat je wint, maar dat je niet trouw bent aan jezelf.

Bedenk dan wat je slecht moe hebt gemaakt en hoe je dat kunt veranderen. Ook als je je goed moe voelt: sta stil wat je hebt gedaan en geef dat voorrang in je leven. Je komt dan steeds dichterbij waar jouw hart ligt.

Stop nooit met het afvragen of je je hart volgt. Maar wij hebben het vaak zo druk dat we daar nooit tijd voor vrij maken. En dat is zonde.

Je hart volgen betekent: werk doen dat bij je interesses aansluit, trouw bent aan jezelf en naar je innerlijke stem blijven luisteren.

Als je de tijd neemt om te luisteren naar je echte verlangens, vind je vanzelf geluk en zingeving. Als je het negeert, voelen we een gat in ons hart. We voelen geen voldoening en worstelen met het leven.

Zegt je hart dat je graag kinderen wil? Doe dat dan. Zegt je hart dat je wil gaan voor je werk zonder kinderen? Doe dat dan. Luister naar je eigen stem.

Soms is een radicale verschuiving in je leven nodig om je hart te volgen, maar vaak kan het met kleine veranderingen. Werk je bijvoorbeeld op kantoor, maar ligt je hart bij het werken met kinderen? Misschien zijn er op je werk projecten waar je alsnog deels met kinderen kunt werken. Geef bij je leidinggevende aan dat je meer je hart wil volgen en een andere functie wil. Een goede leidinggevende zal er blij mee zijn; hij of zij weet dat hoe meer je het werk doet dat bij je past, hoe gemotiveerder je er voor bent.

Soms moeten we worden gedwongen om naar ons hart te luisteren, bijvoorbeeld als het hart er letterlijk opeens mee stopt (door de te grote drukte in je leven bijvoorbeeld). Mensen die een burnout hebben gehad, zien dan vaak het licht en volgen hun hart. Ze denken: ‘Dit. Nooit. Meer.’

Vragen die je erbij helpen je hart te volgen:

• Volg ik op dit moment mijn hart?

• Wat zou het voor mij betekenen om meer mijn hart te gaan volgen?

• Voelde deze dag of week als mijn dag of week? Waardoor zou de volgende dag of week beter kunnen aanvoelen? 

2e geheim: heb nergens spijt van

Het meest bang zijn wij mensen voor spijt. Dat we aan het eind van ons leven níét de dingen hebben gedaan die we graag wilden doen. Dat we op ons sterfbed zeggen: ‘had ik maar dit nog gedaan en dat nog gedaan. Ik heb er spijt van dat ik het niet gedaan heb.’

Misschien daarom zijn we ook wel bang voor de dood. Omdat we bang zijn dat we niet geleefd hebben zoals we dat wilden doen. Je sterft dan immers ongelukkig.

Mensen die wél alles doen wat ze echt willen, zijn niet bang voor de dood. Ze accepteren het omdat ze weten dat ze het leven volledig hebben doorleefd.

Daarvoor moeten we moedig zijn. We moeten toeleven naar wat we willen (in plaats van weg te lopen van wat we niet willen). En we moeten de onvermijdelijke teleurstellingen overwinnen die het leven ons aanreikt.

Hoe weet je wat je wil? Als je ergens angstig voor bent en weet dat er een risico in zit.

Mensen hebben spijt van de dingen die ze níét doen en geen spijt van de dingen die je wél hebt gedaan, ook al leverde het niet het gewenste resultaat op.

Accepteer dat succes nooit gegarandeerd is en dat de mislukkingen de beste leermomenten zijn.

Maar mislukking is wel gegarandeerd als we helemaal niets proberen.

Neem dus vaker dat risico, ook al ben je bang dat het mislukt. De uitzonderingen hierop zijn zaken die je lichamelijk kunnen schaden, zoals in het verkeer, medicijnen, drugs en andere genotsmiddelen. Neem daar dus geen risico’s in ;)

Tip 1

tegen jezelf zeggen: ik ben bang voor …. én ik doe het. Het is belangrijk dat je ‘én’ zegt en dus niet ‘maar’. Je geeft je angst dan een plekje. Daardoor is je angst makkelijker te accepteren en te handelen.

Maak de keuze: ik wil in angst leven óf ik ga me richten op wat ik wil.

De tip die oudere mensen aan hun jongere zelf zouden willen geven, is: neem meer risico, bijvoorbeeld voor het openstellen voor wat je precies wilt in het leven.

Tip 2

Bedenk van tevoren wat het slechtste resultaat zou zijn als je dat risico neemt.

Vraag jezelf dan af: kun je dat aan?

Bedenk daarna van tevoren wat het beste resultaat zou zijn wat je kan opleveren. Stel jezelf dat levendig voor.

Wat zou je erger vinden? Het beste resultaat nooit verkrijgen (door het niet te doen) of het slechtste resultaat krijgen (als je het wel doet en het mislukt).

Als je optie 1 erger vindt, doe het dan wel.

Tip 3

Stel jezelf voor dat je een oude, wijze vrouw of man bent die terugkijkt op je eigen leven, zittend op een grote patio. Welke beslissing zou je willen dat je gemaakt had als jonger persoon als je die oude, wijze persoon bent?

Houd geregeld contact met je ‘oudere zelf’ en vraag hem of haar advies.

Tip 4

Wat zou je doen als je nog maar een jaar te leven hebt? Welke dingen zouden dan echt nog moeten gebeuren in je leven?

Het zou zelfs zo maar kunnen dat we inderdaad nog maar een jaar te leven hebben. Als we ons afvragen hoe we zouden moeten leven als we nog maar zo weinig tijd hadden, is dat een mooie manier om zonder spijt te leven.

Tip 5

Vergeef jezelf en anderen. Blijf niet in spijt hangen en gemiste kansen hangen. Ga door met je leven.

Tip 6

Heb je op dit moment ergens spijt van? Dat is heel menselijk en hebben we allemaal wel ergens van.

Zie het dan als iets positiefs, namelijk dat je dit rotgevoel van spijt niet meer wil hebben. Laat het een reminder zijn om wel te gaan voor wat je echt wil, ook al is daar moed voor nodig.

Tip 7

Vrijwel alle oudere mensen geven aan dat ze meer risico’s hadden willen nemen in hun leven. Het kan helpen te beseffen dat we gelukkiger worden als we wel meer risico’s nemen. We hebben minder te verliezen dan we eigenlijk denken.

Deze vragen kunnen je helpen om deze tips in praktijk te brengen:

• Heb ik de afgelopen week uit angst gehandeld?

• Hoe kan ik moediger zijn?

• Wat wil ik nog graag doen? Wat is het beste en slechtste resultaat als ik mijn angst zou overwinnen? Kan ik dat aan?

• Hoe reageer ik momenteel op tegenvallers in mijn leven? Blijf ik hangen in spijt of zie ik het als leermoment en ga ik verder met mijn leven?

3e geheim: word een liefdevol mens

Je kunt kiezen om een liefdevol persoon te zijn of niet. Daarmee wordt niet bedoeld het voelen van liefde, maar voor liefde kiezen: in alles liefde zien.

Je hebt zelf alle controle om een liefdevol persoon te zijn. Mensen kunnen dan niet anders dan van je houden.

Tip 1

Houd van jezelf. We hebben elke dag ontelbare gedachtes: een non-stop conversatie met onszelf. Deze self talk werkt tégen je als het negatief is, zoals ‘ik ben het niet waard’. Het ondermijnt de liefde voor onszelf.

Zie deze self talk als een gebed: het wordt in je hersenen ingeprent en heeft groot effect op je persoonlijkheid. Het onderbewuste behandelt iedere gedachte als een gebed.

In plaats van onkruid, kunnen we ook bloemen planten.

Kies ervoor om van jezelf te houden. Vervang simpelweg de negatieve gedachten voor positieve gedachten. Spreek een positief gebed in op je hersenen. Ze nemen het dan ook positief over. Dus in plaats van ‘ik ben het niet waard’, zeg je direct tegen jezelf: ‘ik ben het wél waard’. Zelfs als je het niet gelooft, heeft het een positief effect op je hersenen. Het legt nieuwe verbindingen aan.

Het verhaal over de Navajo-traditie verwoordt dit mooi. Een grootvader vertelde zijn kleinzoon dat er steeds twee wolven binnen zijn hoofd een gevecht voerden. De ene wolf zat vol negativiteit; de andere wolf vol positiviteit. De kleinzoon vroeg: ‘wie gaat er winnen?’ De grootvader antwoordde: ‘de wolf die ik zelf te eten geef.’

Je gedachten worden je woorden. Je woorden worden je daden. Je daden worden je gewoonten. Je gewoonten worden je karakter. Je karakter wordt je lot.

Tip 2

Zet liefde op de eerste plaats. ‘Andere mensen’. Dat is het antwoord wat het vaakst voorkomt als je mensen vraagt over wat hen het meeste geluk brengt. Mensen worden gelukkig door de relaties die zij hebben met andere mensen. Wees nooit ‘efficiënt’ als het gaat om andere mensen. Geef hun jouw volledige aandacht.

Maak andere mensen belangrijker dan je eigen loopbaan of materiële zaken. Een dure auto kan veel, maar komt niet op visite bij je in het verpleeghuis.

Tip 3

Zie de vriendelijkheid in je al je ontmoetingen. Als we liefde geven, komt het in de vorm van geluk bij ons terug. Als je twijfelt of je iemand wel of geen gedag wil zeggen, zeg gewoon ‘hallo :)’. Het liefst met een glimlach (waarom niet?). Je krijgt er altijd een ‘hallo’ voor terug, vaak met een glimlach die je nooit had verwacht.

Mocht je dit nog niet doen, probeer het eens uit. Je zult versteld staan.

Deze vragen kunnen je helpen om deze tips in praktijk te brengen:

• Heb ik afgelopen week ruimte gemaakt voor familie, vrienden en andere mensen?

• Liet ik toe dat andere mensen belangrijker waren dan materiele zaken?

• Hoe liefdevol ben ik afgelopen week geweest naar bekende en onbekende mensen?

• Hoe kan ik hen liefdevoller behandelen?

• Welk wolf heb ik te eten gegeven vandaag? De negatieve of de positieve?

4e geheim: leef in het nu

Dit betekent dat je helemaal in ieder moment aanwezig bent en dat je geen oordeel aan je leven hecht, maar juist zo volledig mogelijk leeft.

Een veroordelend brein verlamt ons: het geeft ons een verkeerd gevoel van perfectie of geeft ons een diep gevoel van onbekwaamheid.

Richt je niet op het verleden of op de toekomst, maar leef ieder moment zinvol en met dankbaarheid.

Weet dat je elk moment kunt kiezen om dat ook te doen.

Met andere woorden: beoordeel je leven niet en geniet in de plaats daarvan.

Wijze mensen zien elke dag als groot geschenk. Daar is vaak een grote tegenslag voor nodig, maar waarom nu al niet het elke dag zien als groot geschenk?

Als je zo veel mogelijk uit het leven wil halen, kun je het beste steeds één ding tegelijk doen. Die activiteit doen met al je aandacht. Doe dat waar je ook bent en met wie je ook bent.

Blijf niet hangen in het verleden en wees niet té bezorgd over je toekomst. Beide beroven je geluk van vandaag. En alleen vandaag kun je geluk voelen.

Je kunt elke dag beschouwen als een stap naar je bestemming, maar je kunt elke dag ook zien als de bestemming waar je al bent. Dat doe je door elke dag als geschenk te zien en ervoor te kiezen om die dag niet te verspillen door te veel met het verleden of de toekomst bezig te zijn.

Vaak denken mensen dat ze pas gelukkig zijn als ze met pensioen gaan of veel geld hebben of kinderen hebben, of de kinderen de deur uit zijn, of wat dan ook. Het is goed om te plannen en te verlangen naar iets, maar je vindt juist geluk als je in het huidige moment kunt leven. Het huidige moment is het enige moment wat er écht toe doet.

Het beste moment om een boom te planten, is 20 jaar geleden. Het op een na beste moment is vandaag.

Tip 1

Mediteren kan goed helpen.

Tip 2

Jij hebt controle Je geest is geen slaaf van je omstandigheden. Je kunt juist je geest trainen. Je hebt je geest zelf in de hand. Je kunt zelf kiezen voor tevredenheid en dankbaarheid, toch? :)

Het kost tijd en moeite, maar het is mogelijk dit te leren.

Tip 3

Elke dag als je wakker wordt, opnoemen waar je je dankbaar voor voelt. Of doe het voordat je gaat slapen, of allebei de momenten.

Deze vragen kunnen je helpen om deze tips in praktijk te brengen:

• Wanneer was ik deze week helemaal in het nu?

• En wanneer niet? Hoe kan ik dat de volgende keer anders doen?

• Voor wat ben ik dankbaar?

• Heb ik deze week gekozen voor tevredenheid en dankbaarheid?

• Heb ik vandaag genoten van de dag, of heb ik morgen en gisteren het geluk van de huidige dag laten stelen?

5e geheim: geef meer dan je neemt

Je hebt alle controle over het geven.

Er worden dezelfde hersengebieden geactiveerd als wanneer je iets krijgt.

Hoe meer je geeft, hoe meer geluk je vindt. Gelukkige mensen zijn gevers en geen nemers.

Als je sterft, kun je niets meenemen, maar wel iets achter laten. Hoe mooi zou het zijn als na jouw dood er nog steeds mensen geholpen zijn door wat jij hebt achtergelaten?

Tip 1

We zijn allemaal verbonden

We leven allemaal in dezelfde wereld. Als de wereld van een ander mooier maakt, maak je ook je eigen wereld mooier.

Tip 2

Richt je niet op je zelf, maar op anderen. Hoe meer een mens of maatschappij zich richt op de materiële bezittingen, des te meer zal een mens of maatschappij achteruit gaan. De gelukkigste mensen waren het minst op zichzelf gericht.

Als je ongelukkig bent, doe dan iets voor een ander. Geluk komt voort uit liefhebben en iets voor een ander betekenen.

Tijd voor spiritualiteit: ‘als we meer geven dan we nemen, verbinden we ons aan een verhaal dat groter is dan onszelf. En als we daarmee bezig zijn, vindt het geluk ons.’ – John Izzo.

Deze vragen kunnen je helpen om deze tips in praktijk te brengen:

• Heb ik mezelf er deze week aan herinnerd dat ik een verschil kan maken’, ook al zie ik dat zelf niet?

• Wat heb ik deze week gegeven?

• Hoe kan ik meer geven volgende week?

Hoe breng je de geheimen in de praktijk?

Je hebt pas succes als je de geheimen niet alleen kent, maar ook echt uitvoert.

Tip 1: ben je bewust van de verandering en experimenteer

Hoe meer je je bewust bent van iets, hoe meer je je er naar toe beweegt. Je gaat dan vanzelf experimenteren met methoden die voor jou werken. Het kan zijn dat je je in het begin wat ontmoedigd voelt omdat niet alles meteen zal lukken. Het is immers experimenteren, dus calculeer in dat geregeld iets anders moet proberen om te slagen.

Wat je aandacht geeft, groeit.

Tip 2: maak specifieke doelen

Tip 3 maak een briefje met jouw gewenste gedrag

Zoals: fitter worden, meer bewegen, meer geven, gezonder eten, dankbaarder zijn, meer liefdevol worden, meer tijd voor mezelf nemen, assertiever zijn.

Bekijk het briefje 10 tot 20 keer per dag. Neem het overal mee naar toe, net als een sleutel.

Doe dat 12 weken. Ga er mee door totdat je oprecht kunt zeggen dat je progressie hebt geboekt. Dit blijkt drie keer meer effectief dan jezelf alleen maar doelen zetten. Het nadeel van die doelen is dat het je tegen kan houden in veranderen. Stel je wil 3 keer per week sporten, maar je raakt geblesseerd en het komt er niet meer van. Dan voel je je ellendig erdoor omdat je je doel niet gehaald hebt. Maar als je ‘actiever worden’ op je briefje hebt, dan neem je de trap in plaats van de lift en je wandelt vaker bijvoorbeeld.

Tip 4: doe één verandering tegelijkertijd

Eén verandering is al lastig zat; meerdere veranderingen tegelijkertijd gaat niet werken.

Als je één verandering succesvol hebt afgerond, begin dan pas aan de volgende verandering.

Succes = heel veel kleine dingen goed doen. Doe elke keer een kleine aanpassing en je wordt vanzelf succesvol.

Tip 5: doe het samen

Samen doen is leuker en makkelijker. Het blijkt beter te werken als je verantwoording moet afleggen aan iemand.

Tip 6: luister goed naar je innerlijke stem om erachter te komen wat je echt wilt

Neem daar elke dag 20 tot 60 minuten de tijd voor. Dus koester de stilte als je die hebt, bijvoorbeeld in je auto of tijdens het wandelen. Geef je stem alle ruimte. Dat lukt niet als je daarnaast muziek luistert of de TV aan hebt.

Geluks-advies in 1 zin

Deze citaten kwamen het vaakst terug als aan hun werd gevraagd om een advies in één zin samen te vatten

• Volg uw hart en wees de persoon die u wilt zijn.

• Er gebeuren altijd nare dingen. Zoek zelfs in nare situaties naar het goede, dan zult u het vinden.

• Ontdek wie u bent en waar u naar toe wilt. Heb de moed om uw eigen ik te volgen.

• Spring er met beide voeten in, rol uw mouwen op en maak uzelf vies; durf te leven, durf lief te hebben en durf te verbinden.

Vragen die gesteld werden in de interviews

1. Stel dat u bij een etentje aan een grote ronde tafel en de gastheer vraagt aan iedereen om zijn of haar leven te beschrijven in een paar minuten. Wat zegt u?

2. Wat gaf u het grootste gevoel van zingeving en betekenis?

3. Wat heeft voor u de grootste blijdschap en geluk gezorgd?

4. Wat waren de meest cruciale momenten in uw leven, wat later een hele grote stap in uw verdere leven bleek te zijn?

5. Wat is de beste raad die u ooit van iemand heeft gekregen?

6. Wat had u liever eerder in uw leven geleerd?

7. Waar bent u het bangst voor als uw leven ten einde loopt?

8. Van welke dingen weet u zeker dat ze geluk en een zinvol leven zorgen?

9. Van welke dingen weet u zeker dat ze níét voor geluk en een zinvol leven zorgen?

10. Als u in één zin aan jongere mensen moest beschrijven hoe je een gelukkig en zinvol leven kunt krijgen, wat zou u dan zeggen?’

Uitdaging voor jou! :)

Stel deze 10 vragen aan jezelf en beantwoord ze rustig.

Stel daarna deze vragen aan een bekende die 60 jaar of ouder is.

Een vader, moeder, opa of oma zal het leuk vinden om die vragen te beantwoorden.

Meer praktische oplossingen om meer geluk te ervaren

In de voorgaande modellen kun je al veel oplossingen vinden. Je ziet waar je nog winst kunt boeken.

Heb je bijvoorbeeld te weinig sociale contacten? Dan kun je daar een doel van maken en actie in ondernemen.

Hieronder meer praktische oplossingen om meer geluk te ervaren.

Oplossing 1

Ga ook vaak niets doen. Creativiteit komt dan vanzelf. Het is nodig om gelukkig te zijn. Gebruik je creativiteit en je talenten. Het liefst in je werk, of wees anders creatief in een hobby.

Oplossing 2

Ontspan je geregeld. Om met hart en ziel te kunnen leven en liefhebben, is herstel nodig. Vreemd genoeg zien veel mensen uitputting nog altijd als een statussymbool en slaap als een luxe.

Als je je gelukkig wil voelen, kun je het beste de tijd nemen om te spelen en te rusten. We zouden uitputting als statussymbool en productiviteit als maatstaf voor eigenwaarde moeten loslaten.

Van jongs af aan krijgen we een andere associatie bij kalmte en stilte. Volwassenen schreeuwden naar ons ‘kalm blijven!’ of ‘stil zitten!’, maar als we die woorden horen, worden we daar juist gestrest en onrustig van. Als je je leven niet wil laten beheersen door stress, is het nodig om stilte en kalmte in je leven aan te brengen.

Oplossing 3

Dansen, lachen, zingen.

Dat is waar we behoefte aan hebben, maar ons vaak voor schamen. We doen het te weinig, omdat we ons dan kwetsbaar opstellen en bang zijn om niet geaccepteerd te worden.

Maar als we dit te weinig doen en te weinig onszelf kunnen zijn, verraden we onszelf. En daardoor ook anderen. Wees jezelf. Dan ben je het leukst.

Oplossing 4

Vraag je niet af wat de wereld nodig heeft. Vraag je af waar jouw passie ligt en ga daarvoor.

Want wat de wereld nodig heeft, is mensen met passie.


Meer lezen? Dan is één van mijn drie online cursussen iets voor je. Klik op de button hieronder voor meer info.


Meer info zien hierover >


Geschreven door: Bob ter Haak - Oprichter MijnVoedingsplan.nl en rebelse sportdiëtist

© 2021 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden - Privacy verklaring - Afvallen - Strakker lijf - Kracht - blog - websitebeheer door WebSpeciaal