Zo snel mogelijk van je onzekerheid afkomen?

It’s the most wonderful time of the year! Ik hou van de zomer. Blote voeten, blonde haren en met een beetje geluk zelfs bruine benen. Festivals, barbecues en wijntjes op het strand... Er is maar één ding dat ik minder leuk vind en dat is het feit dat ik niet in een grote oversized tent op het strand kan liggen. Ik moet weer in bikini…

Het hele jaar door kun je je onzekerheden stiekem met je meedragen. Je cellulitis, wiebeltenen, blubberbuik en gi-gan-tische moedervlek blijven goed verborgen onder een flinke laag kleding. Niemand die weet waar jij onzeker over bent. Tot het ineens weer zomer is en je met je billen bloot moet. Ineens kan iedereen mee genieten van jouw onzekerheden. Je ziet er niet uit en daar zal iedereen het mee eens zijn. Je hebt immers altijd gelijk. Toch?

De gedachte dat ik dat ding weer aan moet veroorzaakt spontaan opvliegers. Ik ben iets zwaarder dan vorig jaar en flink wat zwaarder dan twee jaar geleden. Ook een stuk gelukkiger maar daar heb ik nu even niets aan. Dus wat nu? Thuisblijven? Proberen om permanent m’n adem in te houden? De hele dag horizontaal blijven liggen zodat m’n buik nog een beetje plat lijkt?

Het mag er allemaal zijn

Nee! Ik heb immers besloten dat ik er helemaal mag zijn en dat geldt dus ook voor mijn onzekerheden. Die kilo’s verdwijnen niet zomaar en hetzelfde geldt voor onzekerheid. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Op internet barst het van de tips om je “zelfverzekerd” te voelen in je zwemkleding. Alsof er iets mis is met onzekerheid.

Er is helemaal niets mis mee! De truc is om niet alles te geloven wat je denkt of tegen jezelf zegt. Gedachtes dat het allemaal wel wat strakker mag spoken misschien onvermoeid door je hoofd, maar dat je lelijk bent en jezelf moet verstoppen zijn conclusies die jij zelf aan deze gedachtes koppelt. Onterecht.

De gedachtes die jij over je lichaam hebt zijn niet per definitie waar. Onze overtuigingen zijn enkel gedachtes die we tegen onszelf blijven herhalen. Je kunt hier zoveel waarde aan hechten als je zelf wilt. Hoe kan het anders dat iemand die veel meer kilo’s met zich meedraagt zich toch een stuk zelfverzekerder voelt dan jij? Denk je nu: ‘ja lekker makkelijk praten! Was het maar zo simpel…’?

Dan heb ik nieuws voor je. Het is helemaal niet moeilijk om als een blij ei door het leven te gaan. En dat bereik je niet door zo snel mogelijk van je onzekerheden af te komen, maar juist door ze er te laten zijn.

Het gaat er niet om hoe je zo snel mogelijk van je onzekerheden afkomt, maar om hoeveel macht je aan je onzekerheden geeft. Onzekerheid hoort erbij en het mag er zijn. Het gaat lekker mee naar het strand. Alleen krijgt het absoluut geen veto recht meer over de vraag of jij je wel in je zwemkleding zou moeten vertonen. Die beslissing laten we aan het weerbericht over, niet aan dat gekke stemmetje in ons hoofd. Je ontneemt jezelf toch geen fijne zomerdag vanwege dat gekke stemmetje? Zo belangrijk is hij (of zij?) nu ook weer niet!

Waarom ga je naar het strand?

Om iedereen om je heen eens aan een flinke keuring te onderwerpen en dit via een megafoon met de rest van het strand te delen? Ik hoop het niet. Bijna iedereen die je op het strand ziet is onzeker. Oók de mensen die in jouw ogen een prefect lichaam hebben. Dat is waar iedereen het druk mee heeft. Met zijn of haar eigen putjes en rolletjes. Er is helemaal niemand die daarnaast tijd of zin heeft om op de jouwe te letten. En zeg nu zelf, hoe vaak valt andermans cellulitis jou nou echt op? Je ziet het waarschijnlijk niet eens als je moeder naar de kapper is geweest. Het leven wordt zoveel makkelijker als je je realiseert dat anderen amper over jou nadenken.

Als het goed is ga je naar het strand om een fijne dag te hebben. Om tijd door te brengen met je vrienden en familie. Lekker eten, drinken, bruin worden, in de zee zwemmen en daarna door het zand rollen. Je komt niet voor een modeshow en niemand verwacht dat jij met de flair van Doutzen over het strand paradeert. Dat zou pas gek zijn.

Onzekerheden worden in ons hoofd soms zo groot dat ons hele rationele denken erdoor wordt overgenomen. En zo belangrijk zijn ze niet. Echt niet. Laat ze er gewoon zijn. Het is ook helemaal niet erg als ze soms aan je hoofd zeuren. Geloof alleen niets van wat ze je proberen wijs te maken. Of hecht er op z’n minst zo min mogelijk waarde aan. En natuurlijk is het doodeng om ineens al je geheime onzekerheden aan de wereld tentoon te stellen. Gelukkig zit iedereen wat dat betreft in hetzelfde schuitje. Het zal mij niets verbazen als zelfs Doutzen zich af en toe afvraagt of haar buik niet te gespierd is.

Iedereen heeft onzekerheden, maar niet iedereen hecht hier evenveel waarde aan.

Dus trek je zwemkleding aan, strandtas onder je ene arm, onzekerheden onder de andere, glimlach op je gezicht en ga er van door! Je lichaam hoeft niet perfect te zijn en dat geldt ook voor je mindset. Het is oké om ergens onzeker over te zijn, het is alleen niet oké als het je leven overneemt.

Als je benieuwd bent naar soortgelijke blogs of meer informatie over eetbuien, neem dan eens een kijkje op mijn website: www.palmtreehouse.nl 

Geschreven door: Jamie Klomp – Jurist en ervaringsdeskundige

© 2023 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden - Privacy verklaring - Afvallen - Strakker lijf - Kracht - blog - websitebeheer door WebSpeciaal