Helpen lightproducten bij het afvallen?

Lightproducten, we weten allemaal wel dat het bestaat. Maar wat betekent het precies? Is het gezonder, bevat het minder suiker, helpt het bij het afvallen? Hieronder een de belangrijkste zaken die je moet weten over lightproducten.


Wat betekent light nou eigenlijk?

Light of lite is een voedingsclaim die wettelijk is vastgelegd. De claim mag niet zomaar worden gebruikt. Het product moet namelijk vergeleken met het gewone product 30 procent minder calorieën, vet of suiker bevatten. Voor natrium geldt een verschil van 25 procent. (1)


Maar is light dan ook echt gezonder?

Bij zoete producten, zoals frisdranken is een deel van de suiker vervangen door zoetstoffen.
Zoetstoffen bevatten nauwelijks calorieën dus bevat light frisdrank ook minder calorieën dan normale frisdrank. Je krijgt qua calorieën dus nauwelijks iets binnen. Wel is gebleken dat je na het drinken van light frisdrank wel iets meer calorieën eet op een dag, maar dit is niet veel. Als er minder suiker en vet in een product zit, betekent dit niet altijd minder calorieën. Calorieën worden namelijk gevormd uit koolhydraten, eiwitten en vetten.

Laten we als voorbeeld chips nemen.

 

normale chips (100g)

light chips (100g)

verschil

kcal

542

490

-10 procent

vet (g)

33

22

-33 procent

eiwit (g)

6

7

+17 procent

kh (g)

52

64

+23 procentJe kan in deze tabel dus goed zien dat dit product light heet, omdat het meer dan 30 procent minder vet bevat dan het referentieproduct. Maar als je dan kijkt naar de koolhydraten zie je dat light chips meer koolhydraten bevat dan gewone chips. De vetten zijn dus eigenlijk vervangen door koolhydraten. Het verschil in calorieën tussen normale chips en light chips is minimaal, dit betekent dus ook dat het effect op gevoelens van honger en verzadiging ook ongeveer hetzelfde is. (2,3) Het heeft dus niet echt veel zin om light chips te eten in plaats van normale chips.


Zorgt light er nou echt voor dat je gewicht verliest?

Je zou denken dat als je light producten eet waar minder calorieën in zitten, je zou afvallen. Dit is helaas niet helemaal waar. Uit onderzoek van de KU leuven blijkt dat mensen die light producten eten er juist meer van gaan consumeren. Mensen voelen zich schuldig als ze iets ongezonds eten. Als ze dan een light product in plaats hiervan eten, voelen ze zich minder schuldig. Ze denken dan van het is toch light, dus kan ik er meer van eten. UIteindelijk komt het er dan op neer dat mensen teveel calorieën consumeren. (3,4)


Conclusie

De claim light is eigenlijk voor velen onbekend. De meeste lightproducten zijn niet gezonder of zorgen ervoor dat je afvalt. Het is gebleken uit onderzoek dat mensen die light consumeren juist meer ervan gaan eten, omdat ze zich minder schuldig voelen.
Soms kunnen light producten wel helpen om minder calorieën binnen te krijgen. Frisdrank is hier een goed voorbeeld van. Maar toch is frisdrank niet perse gezonder, dus zou je dit ook goed kunnen vervangen door een gezonder alternatief, namelijk water of thee!
Consumeer light gewoon met mate en maak je porties niet groter, omdat een product light is!


Geschreven door: Fleur Keulen - Diëtist i.o.

1. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32006R1924&from=ES
2. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/light2.aspx
3. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-light-chips-gezonder-dan-gewone-chips.aspx
4. https://nieuws.kuleuven.be/nl/2016/lightproducten-maken-je-ook-op-lange-termijn-niet-slanker

Deel dit bericht via

Gratis zien hoeveel eiwit, koolhydraat en vet ik nodig heb.

Hey!

Ik ben Bob, rebelse diëtist en heb een extra maag voor chocola.

Lange tijd voelde ik me totaal niet Bassie & Adriaan.
Ik liep mezelf constant voorbij en worstelde met mijn gewicht en energie.

Nu voel ik me zó veel gelukkiger... dan gun ik iedereen.
Dat is de reden dat ik dit platform heb opgericht.

Maar nog steeds voel ik me soms onzeker en maak geregeld fouten. 
Gelukkig maar, want ik ben niet perfect en dat hoeft ook niet :) 


Meer liefde en andere rare tips ontvangen?

Dat geef ik je graag als presentje voor je bezoek aan mijn site. Je ziet ze direct in je mail.© 2019 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden  - Privacy verklaring - Website door PingOnline