Diabetes. Gevolg van slechte voeding?

Bijna 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. Vaak wordt diabetes geweten aan een ongezonde levensstijl. Dit is niet helemaal waar. Diabetes komt in 2 vormen. Type 1 en type 2. Type 1 is aangeboren en heeft niets met levensstijl te maken. Diabetes type 2 is aangemaakt en heeft alles te maken met ongezonde voeding en te weinig bewegen. Type 2 is daarom ook te genezen. Laten we eens wat dieper ingaan op diabetes.

  

Wat is diabetes? 

Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Diabetici hebben te veel glucose in hun bloed. Dat komt omdat het lichaam een te lage hoeveelheid van het hormoon insuline aanmaakt. Vaak reageert het lichaam ook slecht op insuline. Sommige diabetici maken helemaal geen insuline aan. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel en wordt gemaakt in de alvleesklier. 

Diabetes wordt dus onderverdeeld in diabetes type 1 en diabetes type 2. Type 2 diabetes werd vroeger vaak ouderdomsdiabetes genoemd. Een term die inmiddels achterhaald is, veel jongeren krijgen helaas ook diabetes. Het aantal jongeren met diabetes neemt zelfs snel toe. 

 

Hoe ontstaat diabetes? 

Diabetes kent een genetische component. Bepaalde etnische bevolkingsgroepen lopen een hoger risico. Als jouw vader en moeder diabetes hebben loop jij ook een hogere kans de aandoening te ontwikkelen. Soms kan dit zich vroeg openbaren, vaak pas op latere leeftijd. 

Hoe diabetes type 1 ontstaat is niet helemaal duidelijk. Aanleg lijkt zeker een grote rol te spelen. Maar wellicht bepaalde voeding ook wel. Denk aan gluten of koemelk. Diabetes type 2 wordt veroorzaakt door meerdere factoren, waarbij voeding en levensstijl een grote rol spelen. Ook erfelijkheid en ouderdom doen ertoe, maar vooral weinig lichaamsbeweging, ongezond eten en roken zijn de boosdoeners. 

 

Meten van je bloedsuiker

Diabetici meten hun bloedsuikerwaarde. Dit kan je zelf doen en vanuit huis. Vaak wordt aan het begin – dus wanneer de aandoening wordt vastgesteld – samen met een arts gemeten. Maar al snel zijn diabetici afhankelijk van een glucosemeter, teststrips en lancetten. En tegenwoordig ook van allerlei apps om zelf te suikerwaarde te meten en monitoren. Zelfregie staat bij diabetes centraal. 

Het meten gebeurt met bloed. Voor iedere meting is een bloeddruppeltje nodig. Die bloeddruppel wordt afgenomen met een lancetje (naaldje) en prikpen. Zo kan je vrijwel pijnloos prikken. Bloed prikken is voor veel diabetici dagelijkse kost. 

 

Behandeling diabetes

Wie diabetes type 1 heeft, moet elke dag glucose meten en insuline toedienen. Voor iedere maaltijd moet berekend worden hoeveel insuline er nodig is. De ziekte is chronisch, genezing is er niet. De behandeling heeft veel impact op de persoon. Zeker als dit een kind betreft. Gelukkig zijn er steeds modernere meetmethoden op de markt waarbij er met sensoren bijvoorbeeld continue gemeten kan worden en data direct afleesbaar (en deelbaar) is via apps. 

Voor diabetes type 2 ziet de behandeling er anders uit en hiervan kan je genezen. De behandeling houdt vaak ‘gewoon’ gezond eten meer bewegen in. Soms komen er ook medicijnen bij kijken en dient er insuline bijgespoten te worden. 

Type 2 diabetes wordt behandeld door een voedingsplan op te stellen, dit gaat vaak gepaard met een trainingsschema. De effectiviteit van dit plan kan gemeten worden met een gewone weegschaal maar uiteraard ook met een glucosemeter. De bloedsuikerspiegel moet omlaag gaan.


Gastblog geschreven door: Marjolein Aarts - Diabetesmagazijn.nl

 

Deel dit bericht via

Gratis zien hoeveel eiwit, koolhydraat en vet ik nodig heb.

Hey!

Ik ben Bob, rebelse diëtist en heb een extra maag voor chocola.

Lange tijd voelde ik me totaal niet Bassie & Adriaan.
Ik liep mezelf constant voorbij en worstelde met mijn gewicht en energie.

Nu voel ik me zó veel gelukkiger... dan gun ik iedereen.
Dat is de reden dat ik dit platform heb opgericht.

Maar nog steeds voel ik me soms onzeker en maak geregeld fouten. 
Gelukkig maar, want ik ben niet perfect en dat hoeft ook niet :) 


Meer liefde en andere rare tips ontvangen?

Dat geef ik je graag als presentje voor je bezoek aan mijn site. Je ziet ze direct in je mail.© 2019 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden  - Privacy verklaring - Website door PingOnline