De vertering van voeding: eiwitten, koolhydraten en vet in je lijf.

2018 - Wat gebeurt er in je lichaam met het eten en drinken dat je binnen krijgt? Een hele hoop! Je lichaam bestaat in feite uit eiwitten, koolhydraten, vetten, vocht, zouten, vitamines en mineralen. Dat allemaal komt via één manier binnen: alles wat je op een dag eet en drinkt. Je bent dus wat je eet.

In deze voedingstip met infographic laten we zien wat er met je voeding gebeurt tijdens het verteringsproces en welke invloed voeding heeft op je lichaam.

In de eerste afbeelding hieronder zie je het complete verteringsstelsel. Je voeding komt in verschillende organen terecht om verteerd te worden. Elk onderdeel van het verteringsstelsel leggen we uit.
 

 

 

Mond

Maag

Dunne darm

Dikke darm

Vertering van

Koolhydraten

Koolhydraten en eiwitten

Koolhydraten, eiwitten en vetten

Vezels

Door

Kauwen en verteringsenzymen in speeksel

Verteringsenzymen in maagzuur

Alvleessap uit de alvleesklier en galsappen uit de galblaas en lever

 

  

 

Vertering in je mond

Als eerste komt de voeding in je mond terecht. Je gaat kauwen en op deze manier zorgt je gebit ervoor dat je voeding verwerkt wordt. Het eten en drinken bestaat onder andere uit koolhydraten, eiwitten en vetten die in je mond worden gemengd met speeksel. In het speeksel zijn verteringsenzymen aanwezig die ervoor zorgen dat de vertering van koolhydraten begint. De vertering van eiwitten en vetten vindt later in het verteringsproces plaats. 

Koolhydraten en eiwitten leveren allebei 4 kcal per gram en vetten 9 kcal per gram. Vandaar dat het vetbolletje groter is dan de bolletjes van koolhydraten en eiwitten. Via de slokdarm worden de koolhydraten, eiwitten en/of vetten, samen met het speeksel, vervoerd naar de maag. 

 

Vertering in je maag

In de maag wordt het voedsel verder afgebroken door het maagzuur met verteringsenzymen. In de maag begint de eiwitvertering en de koolhydraatvertering gaat verder. Misschien denk je nu: maar wat gebeurt er dan met de vetten die je hebt gegeten? Daar gebeurt in de maag nog niets mee. De vertering gaat na de maag verder in de dunne darm. 

 

 

Vertering in je dunne darm

In de dunne darm worden de koolhydraten, eiwitten en vetten vermengd met alvleessap uit de alvleesklier en galsappen uit de galblaas en lever. Deze sappen, die verteringsenzymen bevatten, zorgen voor de vetvertering in het eerste deel van de dunne darm. Er zijn minder koolhydraten, eiwitten en vetten in de dunne darm aanwezig naarmate je de dunne darm volgt. Dit komt simpelweg doordat ze verteerd en opgenomen worden door het lichaam. De opname zorgt voor energie voor het lichaam. De delen die niet opgenomen kunnen worden, gaan verder naar de dikke darm. 

 

Vertering in je dikke darm

Vezels vallen onder de koolhydraten en zijn de enige koolhydraten die het lichaam niet kan opnemen. Vandaar dat je ze in de dikke darm tegen komt. Ze helpen het lichaam onder andere bij een goede stoelgang en hebben dus wel degelijk een functie. Je kunt ze niet missen. Nadat zij hun werk gedaan hebben, verlaten ze het lichaam via de in de dikke darm gevormde ontlasting. Ook zijn er in de dikke darm water en zouten aanwezig. Dit wordt in de dikke darm opgenomen. Zie ook de pijltjes aan de rand van de dikke darm.

 
Conclusie

De vertering van je voedsel is een ingewikkeld proces. Op deze manier laten we je de hoofdzaak zien.
Nu heb je een beeld wat er met je voeding gebeurt in je lichaam. Gun je lichaam de beste brandstof. Het brengt je op de beste plekken!

Zó veel calorieën en macro's heb jij nodig > 

Samenvatting:

1. Het lichaam bestaat in feite uit eiwitten, koolhydraten, vetten, vocht, zouten, vitamines en mineralen. Dit allemaal komt binnen via de voeding.
2. In de mond begint de vertering van koolhydraten door de verteringsenzymen die in het speeksel zitten.
3. In de maag gaat de koolhydraatvertering verder en hier start de vertering van eiwitten. De maag bevat maagzuur met verteringsenzymen.
4. In de dunne darm worden de koolhydraten, eiwitten en vetten vermengd met alvleessap uit de alvleesklier en galsappen uit de galblaas en lever. Deze sappen bevatten ook verteringsenzymen die zorgen voor de vetvertering in het eerste deel van de dunne darm.
5. De vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten maakt het mogelijk dat het lichaam deze stoffen kan opnemen. De opname hiervan levert energie: Koolhydraten en eiwitten leveren 4 kcal per gram en vetten 9 kcal per gram.
6. In de dikke darm komen de vezels uit voeding terecht. Vezels zorgen voor een goede stoelgang, deze zijn dus erg belangrijk.


Geschreven door: Bob ter Haak - Oprichter MijnVoedingsplan.nl en rebelse diëtist

© 2019 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden - Privacy verklaring - Afvallen - Stakker lijf - Kracht - blog - website door PingOnline