Boek review: Tegenwicht - Jaap Seidell

2018 - Wij hebben dit boek alvast voor je gelezen. Onze bevindingen staan hieronder. Zo kun jij bepalen of het voor jou een interessant boek is of niet.

Resultaat halen met jouw voedingsplan >


Probleem overgewicht

In het boek Tegenwicht wordt het probleem overgewicht beschreven vanuit wetenschappelijk en maatschappelijk perspectief. Het boek is geschreven door hoogleraar Jaap Seidell en psycholoog en onderzoeker Jutka Halberstadt. Zij analyseren de oorzaken en gevolgen van overgewicht.
Ook worden er in het boek mythes en misverstanden van overgewicht ontkracht en wordt er gekeken naar oplossingen voor de toekomst.


Invloed op overgewicht

Het boek is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. De eerste hoofdstukken zijn vooral beschrijvend. De geschiedenis van overgewicht en obesitas wordt beschreven en ook de verschillen tussen bevolkingsgroepen en meetmethoden. Hierna wordt direct de vraag gesteld: waarom worden we zwaarder?
In het volgende hoofdstuk wordt onze voeding en leefomgeving onder de loep genomen, ook wel nature en nurture. Hieruit blijkt dat erfelijkheid en omgevingsfactoren invloed hebben op overgewicht. Het is dan ook aannemelijk dat de verantwoordelijkheid voor overgewicht niet alleen bij het individu te leggen is.

Erfelijke aanleg, gebrek aan kennis en vaardigheden of de leefomgeving zijn factoren die van invloed zijn op de verleiding tot overmatig eten en worden besproken. Daarnaast heeft ook de voedingsindustrie een grote invloed op de verleiding tot overmatig eten.


De afslankindustrie en verschillende diëten

De afslankindustrie en verschillende diëten worden ook uitvoerig besproken in het boek.
Het is goed mogelijk om iets aan het probleem van overgewicht te doen. Dit vereist wel dat het belang van een gezonde leefstijl door verschillende partijen(overheid, bedrijfsleven, burgers, scholen en de zorg) wordt onderschreven en dat aan gemeenschappelijke doelen wordt gewerkt. Als we dit met elkaar belangrijk genoeg vinden, is er veel mogelijk.


Kwaliteit van leven

Voordeel is dat de gezondheidszorg zich serieus bezig gaat houden met het optimaliseren van de behandeling van obesitas. De nadruk ligt hierbij niet op de kilo’s gewichtsverlies, maar op verbetering van de gezondheid, kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie. Daarnaast is er nu serieus aandacht voor preventie. Belangrijkste doel voor de toekomst van Jaap Seidell: verminderen van consumptie (van voedsel en brandstof) is een van de lastige opgave die we als mensheid de komende decennia moeten adresseren.


Onze mening over het boek

Het boek is inhoudelijk zeer sterk en gemakkelijk te lezen.
Er worden veel wetenschappelijke onderzoeken gebruikt.
Het is jammer dat er in sommige hoofdstukken te veel onderzoeken worden gebruikt. Hierdoor zijn sommige hoofdstukken nogal warrig.

Als je interesse hebt in voeding, zoals ik, lees je het boek gemakkelijk uit. Een leuk en interessant boek dat veel informatie en inzicht geeft over overgewicht.

Resultaat halen met jouw voedingsplan >


Geschreven door: Jessica de Visser - Sportdiëtist i.o.

Deel dit bericht via

Gratis zien hoeveel eiwit, koolhydraat en vet ik nodig heb.

Hey!

Ik ben Bob, rebelse diëtist en heb een extra maag voor chocola.

Lange tijd voelde ik me totaal niet Bassie & Adriaan.
Ik liep mezelf constant voorbij en worstelde met mijn gewicht en energie.

Nu voel ik me zó veel gelukkiger... dan gun ik iedereen.
Dat is de reden dat ik dit platform heb opgericht.

Maar nog steeds voel ik me soms onzeker en maak geregeld fouten. 
Gelukkig maar, want ik ben niet perfect en dat hoeft ook niet :) 


Meer liefde en andere rare tips ontvangen?

Dat geef ik je graag als presentje voor je bezoek aan mijn site. Je ziet ze direct in je mail.© 2019 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden  - Privacy verklaring - Website door PingOnline