Ik kies bewust logo: betekenis en misleiding

2018 - De consumentenbond is een campagne begonnen tegen het Ik Kies Bewust-Vinkje. Maar is het vinkje nu echt verwarrend? Of helpt het de consument met het kiezen van een gezonde keus?

De consumentenbond is de campagne ‘Weg met het Vinkje’ begonnen. De consumentenbond deed onderzoek onder ruim duizend consumenten over het Vinkje. Uit onderzoek blijkt dat 77 procent van de consumenten niet weet wat de Vinkjes betekenen. Daarnaast weet 85 procent niet wat het verschil is tussen de gezondere keus(groene vinkje) en de bewuste keus(blauwe vinkje).

Resultaat halen met jouw voedingsplan >


Wat is het Ik Kies Bewust-Vinkje?

Het Vinkje is een logo bedoeld om consumenten te helpen bij het kiezen van gezondere producten. Het Vinkje met de groene cirkel is terug te vinden op gezondere basisproducten uit de Schijf van Vijf. Voorbeelden zijn magere kaas of volkorenbrood. Het Vinkje met de blauwe cirkel staat op producten die niet in de Schijf van Vijf voorkomen. Deze is terug te vinden op snacks met minder calorieën of minder suiker.

Uit onderzoek blijkt dat bedrijven met producten die het Vinkje-logo hebben, er veel geld voor neerleggen. Hieruit kan geconcludeerd worden dat het voor een groot deel reclame is.
Waarom heeft de AH cola light wel het Vinkje, en de Coca-Cola light niet? Terwijl het hetzelfde product is, maar de AH cola light wel meer calorieën bevat.


Is het Ik Kies Bewust-Vinkje misleidend?

De Consumentenbond geeft aan dat veel producten die het Vinkje-logo hebben gezonder lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Dit zet de consumenten op het verkeerde been. Producten die veel vet, zout en/of suiker bevatten, kunnen toch een Vinkje krijgen zoals chocolademelk, popcorn, (oplos)soep en mueslirepen.

Voorbeeld is Chocolademelk Mager. Deze bevat 6 suikerklontjes per beker maar heeft een groen Vinkje terwijl de Gezondheidsraad het afraadt om suikerhoudende dranken te drinken.
De Consumentenbond vindt dat het Vinkje te weinig informatie geeft over hoe gezond een product is.

Stichting Ik Kies Bewust, organisatie achter het Vinkje, geeft aan dat er verbeteringen aan het Vinkje mogelijk zijn. Zij geven aan dat ook in de toekomst het Vinkje de consumptie van gezondere producten kan stimuleren.


Ons advies

Het advies van MijnVoedingsplan.nl is: Laat je niet misleiden door claims op de verpakking. Kies zo veel mogelijk voor onbewerkte producten. Maak je avondmaaltijd op smaak met kruiden in plaats van sausjes uit potjes of pakjes. Zo weet je zeker dat je minder suiker en zout binnen krijgt.

Hieronder de ongezouten mening van Arjen Lubach over het Ik Kies Bewust-Vinkje ;)

 

 

Resultaat halen met jouw voedingsplan >

 

Voedingnu
Stichting Ik Kies Bewust
FoodWatch

Deel dit bericht via

Gratis zien hoeveel eiwit, koolhydraat en vet ik nodig heb.

Hey!

Ik ben Bob, rebelse diëtist en heb een extra maag voor chocola.

Lange tijd voelde ik me totaal niet Bassie & Adriaan.
Ik liep mezelf constant voorbij en worstelde met mijn gewicht en energie.

Nu voel ik me zó veel gelukkiger... dan gun ik iedereen.
Dat is de reden dat ik dit platform heb opgericht.

Maar nog steeds voel ik me soms onzeker en maak geregeld fouten. 
Gelukkig maar, want ik ben niet perfect en dat hoeft ook niet :) 


Meer liefde en andere rare tips ontvangen?

Dat geef ik je graag als presentje voor je bezoek aan mijn site. Je ziet ze direct in je mail.© 2019 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden  - Privacy verklaring - Website door PingOnline